Protest ispred OHR-a u Sarajevu

RSE
Autor 25.7.2022. u 20:41

Izdvajamo

  • “Ovo je poruka onim zemljama koje podržavaju gospodina Schmidta da nametne nešto što će zauvijek izbrisati Bosnu i Hercegovinu sa lica zemlje”, izjavila je Zornić, koja je najavila proteste 26. jula na kojima, kako je rekla, neće učestvovati predstavnici stranaka.

Povezani članci

Protest ispred OHR-a u Sarajevu

Foto: EŠ

Nekoliko hiljada građana okupilo se u Sarajevu ispred sjedišta Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini (BiH) 25. jula zbog mogućih najava izmjena Izbornog zakona BiH.

Traže da im se obrati visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Razlog je dokument koji se pojavio u javnosti, a koji predstavlja navodni nacrt odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom planira izmijeniti Izborni zakon BiH, te dio i Ustava Federacije BiH, jednog od dva bh. entiteta.

Poziv na protest, koji obezbjeđuje nekoliko desetina policajaca, uputile su opozicione stranke Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka, te Narod i pravda (NiP).

Prisutnima se obratio predsjedavajući državnog Predsjedništva Šefik Džaferović, koji je pozvao visokog predstavnika da u toku predizborne kampanje ne mijenja Izborni zakon BiH.

Građani su negodovali zbog Džaferovićevog obraćanja.

Foto: E.Š.

Na protestima je i Azra Zornić koja je tužila Bosnu i Hercegovinu, jer joj nije bilo dozvoljeno da se kandiduje za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništvo BiH pošto se ne izjašnjava kao pripadnica konstitutivnih naroda u BiH. Evropski sud za ljudska prava je presudio i u korist Azre Zornić, u julu 2014. godine.

“Ovo je poruka onim zemljama koje podržavaju gospodina Schmidta da nametne nešto što će zauvijek izbrisati Bosnu i Hercegovinu sa lica zemlje”, izjavila je Zornić, koja je najavila proteste 26. jula na kojima, kako je rekla, neće učestvovati predstavnici stranaka.

Dokument o promjeni izbornog zakonodavstva i dijela Ustava Federacije BiH izazvao oštre osude političkih partija iz Sarajeva, jer se njime, prema njihovim tvrdnjama, predviđa cementiranje etničkih podjela u Bosni i Hercegovini.

Foto E.Š.

Iz OHR-a do sada nije bilo oglašavanja o tom dokumentu, kao niti o tome planira li Schmidt donijeti odluku.

Prethodno je više političkih partija protekle sedmice saopštilo kako su vođene konsultacije o Izbornom zakonu sa Schmidtom.

RSE

RSE
Autor 25.7.2022. u 20:41