Protesti rudara u Sarajevu

Elmedina Šabanović
Autor 23.11.2021. u 13:50

Protesti rudara u Sarajevu

Foto: E.Š.

U Sarajevu su ispred zgrade Vlade FBiH u toku protesti rudara iz sedam rudnika u Federaciji BiH na kojima traže bolje uslove rada i veće plate. Rudari su danas izrazili nezadovoljstvo svojim položajem te su tražili da se stave van snage pravilnici o platama i radnom učinku ali i smjenu generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije te direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća. Jedan od zahtjeva također je postavljanje minimalne plate od 1.000 konvertibilnih maraka.

Nakon okupljanja ispred zgrade Vlade Federacije BiH prisutni su pozvali ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića da izađe pred rudare i da im se obrati, prethodno odbivši poziv iz Vlade FBiH da predstavnici sindikata uđu na pregovore. Ubrzo nakon što je ministar Džindić izašao, prisutni rudari su počeli skandirati parole “Lopovi”, i “Napolje”, nakon čega se ministar povukao nazad u zgradu Vlade Federacije.

Rudari su poručili da ne žele da pregovaraju o svojim uslovima i da ne žele otići dok im se traženi uslovi ne ispune.

Rudari su na samom početku protesta zapalili baklje povodom 101. godišnjice Husinskog ustanka.

Predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić kazao je da ne planiraju otići sa mjesta protesta dok neko iz Vlade FBiH ne kaže da su njihovi zahtjevi ispunjeni.

Elmedina Šabanović
Autor 23.11.2021. u 13:50