Škola kritičkog mišljenja

Prva međunarodna konferencija o slučaju Dragičević

tačno.net
Autor/ica 23.9.2019. u 10:35

Prva međunarodna konferencija o slučaju Dragičević

Učesnici konferencije imali su priliku upoznati se s hronologijom slučaja “Dragičević”, a prezentirana je i detaljna analiza protesta

Udruženje “Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine“ organiziralo je prvu međunarodnu konferenciju „Građanski aktivizam u službi promoviranja značaja i uspostavljanja stvarne vladavine prava u BiH“ u Beču s ciljem insistiranja na krivičnoj odgovornosti svih onih koju su činjenjem, ali i nečinjenjem doveli do opstrukcije istrage u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici austrijskog Ministarstva za internacionalne i evropske afere, Ministarstva za vanjske poslove, sekcija za zapadni Balkan, Ludwig Boltzmann Instituta za ljudska prava, austrijskog Instituta za internacionalnu politiku, postdiplomskih studija za Ljudska prava i katedre za Socijalnu i kulturalnu antropologiju Univerziteta u Beču, kao i predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Učesnici konferencije imali su priliku upoznati se s hronologijom slučaja “Dragičević”, a prezentirana je i detaljna analiza protesta, načina na koji su održavani.

Profesor Vedran Džihić iz austrijskog Instituta za internacionalnu politiku naglasio je da ova konferencija ima značaj u dokumentiranju svih dešavanja, a kao drugi značaj skupa naveo je činjenicu da se održava u Beču zato što je u ovom slučaju zakazala država i njene institucije.

Organizatori konferencije napomenuli su da su mirna protestna okupljanja pokreta „Pravda za Davida“ nastala iz zajedničke potrebe građana BiH za pravdom što nije svakidašnja pojava. Simbol građanskih protesta, dignuta šaka, je univerzalni simbol otpora, što je obilježilo i ove proteste, podsjetili su.

Učesnik konferencije bio je i bivši austrijski ambasador u BiH Martin Pammer koji je opisao svu nemoć internacionalne zajednice u ovom slučaju, nemoć onih koji možda mogu da pokrenu određene sankcije zbog ovakvog ponašanja odgovornih.

Analitičar iz Transparensy Internationala Uglješa Vuković je naveo sav trud i napor organizacija ljudskih prava koji su uložili u testiranju pravnih institucija, pravne države i raskinkavanje onoga što se krije iza kulisa demokratskih izbora, formiranja vlasti i demokratskih institucija.

Jedan od zaključaka konferencije ponavlja masovno rušenje i povredu osnovnih ljudskih prava koje proizilaze iz niza pravnih i istražnih nelogičnosti koje su prisutne u analizi slučaja „Dragičević“.

Kako je najavljeno na isti način na koji je napravljena izvještaj i hronologija ubistva Davida Dragičevića bit će napravljen sveobuhvatni izvještaj o svim ne riješenim ubistvima djece u BiH, ali i šire.

Taj izvještaj prevest će na engleski i njemački i s tim izvještajem predstavnici organizacije obratit će se svim zvaničnim institucijama na nivou evropskom i svjetskom nivou, ali i strukovnim udruženjima.

analiziraj.ba

tačno.net
Autor/ica 23.9.2019. u 10:35