Rasizam medija: Kako uz pomoć fašističke retorike izabrati Amara Osima

 Haris Ljevo
Autor 3.1.2018. u 15:56

Rasizam medija: Kako uz pomoć fašističke retorike izabrati Amara Osima

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine trebala bi 4. januara konačno dobiti novog selektora.

Nakon licitiranja s brojnim imenima u konkurenciji su ostala dva imena: Amar Osim i Robert Prosinečki. Prema informacijama iz Saveza, oba kandidata su pristala na postavljene uslove, pa će novog selektora odlučiti članovi Izvršnog odbora glasanjem.

Kako se bliži datum izbora selektora reprezentacije, pojedini novinari, iz samo njima poznatih razloga, počeli su voditi sve prljaviju igru u korist jednog ili drugog kandidata, dok sami kandidati Osim i Prosinečki u javnim istupima poštuju i hvale jedan drugog.

Kako kod nas ništa ne može bez nacionalizma, tako ni izbor selektora ne može proći bez toga.

Kako se Robertu Prosinečkom nije mogla pronaći nijedna mrlja u trenerskoj poslijeratnoj karijeri, pohrlilo se u arhivu da se pronađe s kim se to Žuti družio i šta je pjevao prije rata.

Tako se uspjelo pronaći da je Prosinečki titulu evropskog prvaka 1991. godine slavio u društvu Željka Ražnatovića Arkana. Pored Prosinečkog tutulu prvaka Evrope prvog i jedinog kluba iz bivše Jugoslavije slavili su tada i Bošnjak Refik Šabanadžović, Crnogorac Dejan Savićević, Rumun Belodedić, Makedonci Pančev i Najdoski…

Samo se Prosinečkom to zamjera, iz samo jednog razloga, jer ga treba diskreditovati kao kandidata za selektora. Valjda je njegov grijeh što nije uspio prije rata procijeniti da će Arkan, tadašnji vođa navijača Zvezde, u ratu postati ratni zločinac.

To je kao da danas napadamo sve predratne igrače Sarajeva što im je u klubu kao doktor radio kasnije osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

Prosinečkom se na teret stavlja i to što je na tom istom slavlju zajedno s hiljadama drugih ljudi pjevao srbijansku narodnu pjesmu „Oj vojvodo Sinđeliću“, stavljajući pjesmu u kontekst ratnih dešavanja devedesetih godina.

Pjesma je nastala u čast vođe prvog srpskog ustanka protiv Turaka poginulog prije 209 godina Stevana Sinđelića, koji je u Srbiji poveo rat protiv okupatora baš kao što je to u Bosni radio Husein kapetan Gradaščević.

Kampanja za izbor novog selektora postala je toliko prljava, da se pristojnom čovjeku gadi uopšte pratiti je.

Zato svi s nestrpljenjem očekuju da napokon reprezentacija dobije selektora da sve to postane prošlost.

NAP.BA

 Haris Ljevo
Autor 3.1.2018. u 15:56