Region Budva: Kako je gradnja stanova ubila turizam?

Autor 18.7.2011. u 05:14

Region Budva: Kako je gradnja stanova ubila turizam?

Prepune plaže, prebukirani parkinzi, gužve u saobraćaju, gotovo duplo veća potrošnja vode i struje, činjenica da komunalci rade danonoćno kako bi očistili grad, ali i poluprazan privatni smještaj, slika je Budve u jeku ljetnje turističke sezone. Dok se na hiljade ljudi odmara u vikend stanovima, osnovni izvor zarade za domaće stanovništvo, privatni smještaj je lošije popunjen u odnosu na lani, što je jasno upozorenje da je nekontrolisanom gradnjom stanova za tržište metropola turizma presjekla granu na kojoj sjedi – turizam.

Iako zvanične brojke govore da je broj gostiju daleko veći nego lani, turistički uposlenici su jednoglasni da se gro tih gostiju nalazi van legalnih tokova, odnosno u stanovima i kućama, koji se izdaju na crno, od čega država nema nikakve koristi. Upravo u ovoj sezoni od koje se najviše očekuje, isplivale su sve one manjkavosti dugo godina loše vođene turističke i građevinske politike. Po posljednjem popisu Budva ima oko 23 hiljada stambenih jednica, a svega 17 hiljada stanovnika.

I dok je građevinski biznis cvjetao u metropoli turizma i „jeo“ najljepši prostor, a mještani prodavali zemlju žmureći i nijemo posmatrajući nicanje višespratnica sa hiljadama stanova, postali su glavni saučesnici u uništavanju turizma, upravo onoga od čega su godinama dobro živjeli i prehranjivali porodice. Po svemu sudeći, one najcrnje prognoze turističkih eksperata da će doći vrijeme kada će Budva sama sebe turistički pojesti, se polako obistinjuju. Činjenica da po posljednjem popisu Budva ima oko 23 hiljada stambenih jednica, a svega 17 hiljada stanovnika, govori da u većini stanova niko ne živi.

agencije

Tagovi:
Autor 18.7.2011. u 05:14