RIVALITET ZA KVALITET

Gradimir Gojer
Autor 15.6.2019. u 10:14

RIVALITET ZA KVALITET

Grad Mostar ponovo je postao jedna od južnoslavenskih nogometnih metropola! Nakon što je Fudbalski klub Velež izborio povratak u najelitniji nogometni rang, u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, hercegovačka prestonica ima dva premijer ligaša, HŠK Zrinjski i RFK Velež. To znači da će grad na Neretvi i Radobolji, od sada poput Sarajeva i Beograda imati (ponovo!!!) gradski derbi. To nije samo sportska činjenica, to nije samo nogometni spektakl, dva puta godišnje. To je daleko, daleko više. Dapače, to će uticati i na druge sfere življenja u Mostaru. Dobio je sport, nogomet mostarski, prije svega. Ali, profitirati će i ugostiteljstvo, trgovina.

Opća pozitivna tenzija življenja, siguran sam, biti će unapređena. Ono što je, ipak, u prvom planu je kvalitet mostarskog nogometa. A on će, nesumnjivo, preko rivaliteta dvaju mostarskih premijer ligaških kolektiva, biti, svakako unapređen! Rivalitetom, konkurencijom stiže se do kvaliteta. Oba mostarska nogometna kolektiva imaju tradiciju, trofeje, domaće i internacionalne uspjehe. Sve to, uz proširenje infrastrukture izgradnjom i daljom dogradnjom stadiona Rođeni u Vrapčićima, govori zorno u prilog tezi da Mostar vraća, na najbolji mogući način, predikatizaciju nogometne metropole u regionalnim, a ne tek i samo u bosanskohercegovačkim sportskim koordinatama.

Stvaranje zdravog nogometnog rivaliteta, bez upljuvaka nesportskog i politikantskog, može doprinijeti i društvenoj i političkoj klimi u smislu suradnje i povratka povjerenja. Jer, ne zaboravimo i to, nogomet je bio i ostao više od igre!

Radničko sportsko društvo Velež i Hrvatski športski klub Zrinjski imaju povjesnu šansu da Mostaru vrate ne samo oreolu sportske metropole nego i da učine puno toga da zdravi mostarski duh, kojeg nikada kroz povjest nije manjkalo u ovom gradu, trijumfira, a da na nogometnom terenu caruje viteštvo, da bolji pobjeđuje!

U novu premijer ligašku sezonu Zrinjski i Velež startaju s ozbiljnim ambicijama.

Poželimo da u sportskom duhu reprezentiraju Mostar najbolje što umiju i mogu!

Gradimir Gojer
Autor 15.6.2019. u 10:14