Roditelji autistične djece protestuju u Sarajevu, ministar poručio da novca ima, problem način rada

M. N./Klix.ba
Autor 7.9.2018. u 10:08

Roditelji autistične djece protestuju u Sarajevu, ministar poručio da novca ima, problem način rada

S njima je bio ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović koji im je pokušao objasniti zbog čega je došlo do ovog problema, a roditelji su poručili kako od maja kukaju i mole da omoguće i njihovoj djeci predškolsko obrazovanje po ovom programu koje je ključno jer kreće od rane faze i osposobljava djecu s autizmom da s vremenom postanu dio redovnog školskog sistema.

“Svake godine dobili ste 160 potpisa roditelja koji žele ići u EDUS. Gdje je taj sistem koji branite od mog djeteta? Pravite svađe između roditelja djece s poteškoćama u razvoju”, kazali su roditelji.

Ministar Kazazović kazao je kako nije tačna tvrdnja da se ista priča ponavlja svake godine. Istakao je kako se povećava broj djece s poteškoćama u razvoju svake godine, te da u KS dolaze porodice iz drugih kantona ali i regije.

“Ministarstvo i Vlada KS nastoje riješiti ovaj problem kroz sistem i dijelom smo uspjeli u tome. Tačno je da imamo djece na čekanju i mi ove godine planiramo već za naredni budžet izdvojiti sredstva kako bi angažovali nove ljude. Problem je što imamo različita tumačenja nevladinih organizacija o tome kako se djeca s poteškoćama trebaju obrazovati, pa ćemo u utorak organizovati okrugli sto kako bi pokušali pronaći jednaka rješenja bez obzira o kojoj teškoći se radi. Tu ćemo dobiti smjernice za budući rad Vlade na ovom problemu”, kazao je Kazazović.

Istakao je da novca ima dovoljno, ali sada Vlada pokušava pronaći rješenje za povećan broj djece. Podsjetio je kako ova djeca nisu bila u sistemu i da su imala samo jedan vrtić malog kapaciteta u Mjedenici, ali da su u saradnji s EDUS-om to promijenili i djeca su dobila prostor u OŠ Vladislav Skarić, a potom i prostor bivše OŠ Isak beg Ishaković.

Različita tumačenja

“Ovdje se ne radi o djeci školskog uzrasta, jer djeca s poteškoćama u razvoju se mogu uključiti u redovnu školu u okviru sistema inkluzije, ovo su predškolska djeca. EDUS je jako pomogao rješenju ovog problema, ali sistem ne može omogućiti niti jednoj nevladinoj organizaciji da vodi proces obrazovanja djece u javnim ustanovama. Mi ih možemo finansirati kroz projekte. Roditelji imaju različita tumačenja gdje žele da im djeca idu u školu jer ima djece s različitim teškoćama i prebacuju nam da smo se fokusirali samo na jednu grupu”, kazao je ministar.

Predstavnica EDUS-a Sanela Lindsay kazala je kako sistema nema i da zato oni rade s djecom, te da je očigledno da javne ustanove ne mogu iznijeti taj problem uspješno.

“Kada nama budu prestale dolaziti dvije do tri uplakane porodice s djecom s kojom ne znaju gdje će, onda ćemo znati da postoji sistem. Mi postojimo zbog djece, a ne sistema. Prozvali su nas na Skupštini kao prvog neprijatelja, a sistem je taj koji se opire mijenjanju. Budući pedagozi i profesori uče iz knjiga iz 1960-ih godina. Nemate visokoškolske ustanove koje znaju raditi s ovom djecom”, kazala je Lindsay.

Ko je stručniji?

Ministar Kazazović je ranije u razgovoru za Klix.ba kazao kako kurs ne može biti iznad formalne diplome defektologa i da tu nastaje problem jer u OŠ Vladislav Skarić rade edukatori s Univerziteta Sarajevo i EDUS-a, te da između njih dolazi do sukoba. Za specijalne ustanove izdvajaju osam miliona KM godišnje,. mimo EDUS-a.

Kazao je kako je tačno da edukatori nisu dobili platu tri mjeseca, ali da su sredstva osigurana i da se sada radi na novim upošljavanjima kako bi se radilo s djecom “jedan na jedan”.

“Nijedna Vlada nije osigurala ovakav sistem predškolskog obrazovanja za ovu djeci u logično je da se povećava broj jer dolaze djeca iz svih dijelova BiH s obzirom da nema niti u jednom mjestu ovakav standard obrazovanja. Sada moramo pronaći rješenja”, kazao je Kazazović.

Lindsay je ranije izjavila za naš portal kako su pokušavali riješiti ovaj problem cijelo ljeto, ali da su bili ignorisani. Problem je što edukatori ne žele raditi jer nisu plaćeni za posljednja tri mjeseca, te da ih nema dovoljno.

“Nije potpisan sporazum s OŠ Vladimir Nazor u kojem bi se naveli osnovni uslovi koji su nam potrebni jer mi svoje znanje dajemo besplatno sistemu. Obećano nam je da će biti potpisan. To ove sedmice nije urađeno, možda će biti naredne, ali poučeni ranijim iskustvom potrajat će duže”, kazala je.

klix.ba

M. N./Klix.ba
Autor 7.9.2018. u 10:08