Romeo Franz: Zemlja sve dublje tone u državnu krizu, EU mora poduzeti hitne mjere

tačno.net
Autor 14.12.2021. u 08:49

Izdvajamo

  • „To je prije svega odgovornost nacionalnih političkih institucija, ali i EU mora postati aktivnija. Politika smirivanja samoproglašenih etnonacionalističkih lidera već je propala posljednjih godina i mora se hitno zaustaviti. Naprotiv, uvjeren sam da treba jasno imenovati i sankcionisati odgovorne za krizu, prije svega Milorada Dodika i njegovu pratnju. Morat ćemo lobirati među vladama država članica EU da se krene ka potrebnoj kvalifikovanoj većini u Vijeću EU“, naglasio je.

Povezani članci

Romeo Franz: Zemlja sve dublje tone u državnu krizu, EU mora poduzeti hitne mjere

Foto: European Union 

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s BiH i Kosovom Romeo Franz i europarlamentarac te član delegacije i dopredsjedavajući Evropske stranke zelenih Thomas Waitz boravili su prethodna tri dana u Sarajevu, gdje su održali sastanke sa političkim predstavnicima i akterima civilnog društva. Svrha je bila saslušati parlamentarce, izabrane predstavnike i civilno društvo te pokazati solidarnost sa akterima bosanskohercegovačkog društva koji trenutno brane viziju inkluzivne, demokratske i multietničke Bosne i Hercegovine.

Romeo Franz, član Evropskog parlamenta na samom kraju svoje posjete istakao je da se Bosna i Hercegovina suočava sa istinskom državnom krizom, koja ugrožava stabilnost i mir cijele regije te je dodao da njihov prioritet u ovoj situaciji mora biti osiguranje sigurnosti i zaštite demokratskih prava.

„To je prije svega odgovornost nacionalnih političkih institucija, ali i EU mora postati aktivnija. Politika smirivanja samoproglašenih etnonacionalističkih lidera već je propala posljednjih godina i mora se hitno zaustaviti. Naprotiv, uvjeren sam da treba jasno imenovati i sankcionisati odgovorne za krizu, prije svega Milorada Dodika i njegovu pratnju. Morat ćemo lobirati među vladama država članica EU da se krene ka potrebnoj kvalifikovanoj većini u Vijeću EU“, naglasio je.

Franz je dodao da trenutna politička kriza nije kriza uzrokovana etničkim podjelama. To je kriza koju su izazvali etnonacionalistički lideri koji skreću pažnju sa stvarnih političkih izazova zemlje kojima se tek treba efikasno baviti poput borbe protiv korupcije, iskorjenjivanja siromaštva, otvaranja radnih mjesta, zaštite životne sredine i pružanja perspektive za mlade u zemlji.

„Debate o ustavnim reformama i funkcionisanju državnog sistema moraju se voditi u okviru nacionalnih institucija, sa demokratski izabranim predstavnicima u transparentnom procesu, uz snažno učešće civilnog društva i građana. Stoga najoštrije osuđujem sve prijetnje bojkotom ili spriječavanjem izbora. Ne smijemo dozvoliti da građani budu lišeni svojih demokratskih prava“, istakao je.

tačno.net
Autor 14.12.2021. u 08:49