Rudari nastavili štrajk glađu u zeničkim jamama

Mario Pejović
Autor 11.9.2019. u 09:50

Rudari nastavili štrajk glađu u zeničkim jamama

foto: NAP

Stotine rudara Rudnika mrkog uglja Zenica je stupilo u štrajk glađu, a hitna služba je tokom noći više puta intervenirala.

Stotine rudara Rudnika mrkog uglja Zenica je stupilo u štrajk glađu, a hitna služba je tokom noći više puta intervenirala.

Kako je za Al Jazeeru potvrdio predsjednik Sindikata rudara RMU Zenica Nijaz Vardo, četvorica rudara su zatražila medicinsku pomoć, ali je i naglasio da bi se stanje i drugih uskoro moglo pogoršati.

Iako izgladnjeli, ističe predsjednik Sindikata RMU Zenica, rudari su odlučni nastaviti sa borbom da im se ispune zahtjevi.

“Ljudi su pred krajem, Bog zna šta će se dalje desiti”, kaže Vardo.

Kako je rekao, stotinama metara ispod zemlje samo u Staroj jami su rudari proveli više od 24 sata štrajkujući glađu te da se i treća smjena rudara pridružila kolegama u jamama, tako da rudari štrajk glađu nastavljaju u Staroj jami, Stranjanima i Raspotočju.

Zbog velikog broja rudara koji su stupili u štrajk glađu, Vardo kaže da nema potpune informacije o stanju kolega koji protestiraju stotinama metara ispod zemlje, te je zbog toga moguće i da je zdravstveno stanje i gore od onog što se trenutno zna.

Nezadovoljni rudari

Rudari su, nezadovoljni jučerašnjim sastankom u Sarajevu, odlučili na taj način nastaviti s protestom.

Predstavnici sindikata rudara i entitetske vlade Federacije BiH nisu u utorak postigli dogovor o deblokadi računa rudnika u Zenici, zbog čega će u petak biti održan generalni štrajk.

Najmanje 300 rudara rudnika Zenica i Breza iz sastava koncerna Elektroprivrede BiH okupilo se u utorak ispred zgrade federalne vlade u Sarajevu, zahtijevajući primjenu kolektivnog ugovora te topli obrok, čija je isplata zaustavljena zbog blokade računa.

Federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić ponovio je da je “rudnik u Zenici nerentabilan, proizvodi gubitke te nema mogućnost zaduženja kojim bi se podmirile porezne obaveze”.

Zaključci sastanka su, kako je kazao, pravljenje plana restrukturiranja u rudnicima da se bolje i jednostavnije upravlja svim rudnicima.

Rješavanje problema

“Deset dana smo dali rok da se ovaj problem riješi sa rudnicima. Breza će biti riješena do petka”, rekao je Džindić navodeći da će Vlada FBiH na prvoj narednoj sjednici razmatrati novonastalu situaciju.

“Dana 13. septembra 2019. godine će biti realizovana odluka o štajku Rudnika mrkog uglja u Brezi i Rudnika mrkog uglja u Zenici. Ovaj neposluh u Rudniku mrkog uglja u Zenici, radnički neposluh se nastavlja. Od jutros imamo gotovo 200 radnika u rudniku Zenica u jami ‘Stranjani’ i ‘Staroj jami’, te u jami ‘Sretno’ u rudniku Breza, koji su najavili da na kraju smjena neće napustiti rudarske prostorije u kojima borave”, najavio je jučer Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata rudnika Federacije BiH.

Naveo je i da je dogovoreno da se problem rudnika u Zenici, koji je u težoj situaciji, trenutno sanira, a da se kasnije traži dugoročno rješenje.

Jedan od zaključaka je moratorij na zapošljavanje u Elektroprivredi BiH, prvenstveno u rudnicima.

Jučerašnje okupljanje je zakazano nakon upozorenja na loše stanja u rudnicima u Zenici i Brezi, a nezadovoljstvo je kulminiralo prošle sedmice, nakon što je Porezna uprava FBiH uputila konačna rješenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od blizu 14 miliona KM. Zbog toga je upitna isplata primanja rudara, a zenički rudari još u petak su obustavili proizvodnju.

Radnički neposluh još uvijek je aktuelan u rudnicima Stranjani i Stara jama, a poslovi se jedino izvršavaju u jami Raspotočje gdje se 24 sata dnevno radi na ispumpavanju vode iz jamskih prostorija kako bi se sačuvala skupa širokočelna oprema.

Ogorčeni rudari koji su trebali opremiti djecu u školu, vratiti kredite i platiti režije ističu kako su prepušteni sami sebi te da u dubiozi u kojoj se trenutno nalaze nemaju više ništa izgubiti, prenio je Klix.

balkans.aljazeera.net

Mario Pejović
Autor 11.9.2019. u 09:50