Rudari u Banovićima prekinuli proteste, očekuju veće plaće i veći iznos toplog obroka

tačno.net
Autor 25.4.2019. u 09:12

Rudari u Banovićima prekinuli proteste, očekuju veće plaće i veći iznos toplog obroka

foto: N.N.

Kako nam je potvrdio jedan od rudara Edin Ikanović, grupa rudara se razišla noćas, jedan sat poslije ponoći.

Saznajemo da je manja grupa ostala u štrajku, ali su i oni međusobno postigli dogovor da idu kućama, ali da očekuju ispunjenje zahtjeva koje su uputili Sindikatu rudara koji predvodi predsjednik Mirsad Kukić.

Prije 24 sata nekolicina rudara iz jame Omazići počela je štrajk ispred direkcije Rudnika mrkog uglja u Banovićima.

Iako su prvobitne informacije pokazivale da je agonija okončana nakon razgovora s predsjednikom Sindikata rudara Mirsadom Kukićem, koji im je obećao ispunjenje zahtjeva, tri sata kasnije rudari su ponovo stupili u štrajk uz rigorozniji potez, odnosno blokadu pružnog prijelaza u Banovićima.

Rudarski problemi prisutni su već izvjestan period, a cijela situacija je eskalirala nakon smanjenja plaća za 150-200 KM.

Prema tvrdnjama rudara, u zavisnosti od pozicije njihove plaće se sada kreću od 500 do 800 konvertibilnih maraka.

Od uprave preduzeća zahtijevaju ponovno povećanje plaća, kao i uvećanje toplog obroka na 15 maraka.

Zanimljiva je činjenica da razjedinjenost postoji i među rudarima koji ne mogu usaglasiti svoje stavove.

Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, jedna grupa rudara oštro se protivi načinu djelovanja Mirsada Kukića kao predjsednika Sindikata, dok ga drugi pak podržavaju.

Ovo se pokazalo i kroz jučerašnji način održavanja štrajka i protesta. Prva grupa rudara odlučila se povući nakon razgovora s Kukićem, dok su se drugi pojavili ispred direkcije rudnika, nakon čega su krenuli i u blokadu pružnog prijelaza.

Upravo zbog neusaglašenosti među rudarima jučer nije bilo moguće postići konkretan dogovor s upravom rudnika, iz koje su kazali da okupljena grupa radnika rudnika nije na propisan način organizovala protest, niti izabrala predstavnike s kojima bi se razgovaralo.

klix.ba

tačno.net
Autor 25.4.2019. u 09:12