Sablazan u dolini Sv. Florijana na FIAT Festivalu

tačno.net
Autor 7.9.2018. u 08:21

Sablazan u dolini Sv. Florijana na FIAT Festivalu

Plesna predstava Sablazan u dolini Svetog Florijana u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića biće izvedena 8. septembra u okviru FIAT – Festivala internacionalnog alternativnog teatra 2018. koji se po tradiciji održava u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, na sceni KIC Budo Tomović.

U konkurenciji od 67 pristiglih prijava selektorka Ana Vujošević, izabrala je jedanaest produkcija iz deset zemalja, među kojima i plesnu predstavu Sablazan u dolini Svetog Florijana koja je nastala u produkciji Srbije, Slovenije i Bosne Hercegovine.

Sablazan u dolini Svetog Florijana burleska slovenačkog pisca Ivana Cankara koji je uz pesnika France Prešerna ikona slovenačke ne samo književnosti, koju su koreograf i reditelj oblikovali kroz savremeni plesni izraz, po oštrini zapažanja, izražavanja, otkrivanja, licemerja, gramzivosti pojedinaca tadašnjeg slovenačkog društva može stati rame uz rame uz srpskog komediografa Branisalava Nušića. Rođeni su skoro istovremeno na sličan način izvrgavali su ruglu postojan malograđanski mentalitet kome je životni moto bi ne talasaj.

Šta se dešava kada u rajsku dolinu učmalu, od samozadovoljstva, prekrivenom izmaglicom prašine, odvojenu paukovom mrežom od traganja za smislom života bane Sablazan.

Sablazan sva od sjajnih boja života, strasti, ljubavi, izazova… kao tektonska katklizma izbacuje na površinu svo samoljublje, laž, dvojni moral, pohlepu tako brižljivo sakrivane pod plaštom nedužnosti i poštenja. U svojoj nevelikoj, nezlobivoj satiri Sablazan u dolini Svetog Florijana Ivan Cankar izvrgava ruglu svu bedu društvenog licemerja suprostavljajući malograđanskim odličnicima raskrinkavajući svu bedu njihovog dvojnog morala dvoje vagabunda Petra i Jacintu, koji svojom iskrenom željom za punim životom kao uragan protutnjr povrh njih za trenutak uzvitlavši prašinu i sablaznivši ih lekciojom koju nisu shvatili.

Pred tvorcima plesne piese stoji ne mala obaveza i zadatak da zadatu temu s reči prevede na svima razumljiv jezik igre koji će obznaniti tajnu poruku skrivenu među napisanim redovima: probudite se! Stresite prašinu sa sebe! Pogledajte se u oči… Život je lep, pun izazova i radosti… ŽIVITE!

Predstavu izvode igrači iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije: Mojca Majcen (Slovenija), Zulejha Kečo (BIH), Branko Mitrović (BIH), Miona Petrović (Srbija), Jakša Filipovac (Srbija) i Nikola Pavlović (Srbija).

Muzika Studio Lana – Lana Toković (Srbija), kostim i scenografija Neira Sinanbašić i Melisa Musić (BIH).

Predstava je premijerno izvedena 14. oktobra 2017. godine na sceni Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu u okviru projekta Balkan Dance Vol. 3 uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Instituta za umetničku igru i producenata Festivala Velenje iz Slovenije i Tanzelarije Sarajevo – organizacije za afirmaciju savremenog plesa iz Bosne i Hercegovine.

S uspehom gostuje na scenama i festivalima širom regiona.

tačno.net
Autor 7.9.2018. u 08:21