Sarajevo: Retrospektivna izložba radova Saše Bukvića

Sanela Gojak 
Autor 15.11.2019. u 15:41

Sarajevo: Retrospektivna izložba radova Saše Bukvića

Foto: Sanela Gojak

U sarajevskoj galeriji Collegium artisticum sinoć je otvorena samostalna retrospektivna izložba radova akademskog kipara i konceptualnog umjetnika Aleksandra Saše Bukvića performansom “Disciplina kičme.“

Saša Bukvić i vajar Stijepo Gavrić su pred mnogobrojnom publikom izveli kiparski umjetnički čin „Disciplina kičme“ uz muziku kulturalne asocijacije Ambrozija.

U toku studija 1979. godine, Saša Bukvić je sa Slobodanom Dragašem i Jovicom Maričićem, studijskim kolegama u sarajevskom caffeu “Zvono”,  organizovao likovne i druge umjetničke programe kako bi omogućio mladima da predstave vlastitu umjetnost.

Nekoliko godina kasnije, 1982. godine sa Sejom Čizmićem, Biljanom Gavranović, Sadkom Hadžihasanovićem i Narcisom Kantardžićem, te Kemalom Hadžićem, osnovao je likovnu grupu “Zvono.”

Njihov rad se smatra pionirskim na planu konceptualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Naime, likovna grupa „Zvono“ je napravila svojevrsni umjetnički iskorak koji je podrazumijevao nekonvencionalno djelovanje i izlazak u javni prostor.

                                               Foto: Halid Kuburović

Njihove izložbe i performansi izvođeni su na nogometnim stadionima, ali i na obalama rijeka.

Retrospektivna izložba obuhvata i skulpture, slike, instalacije, video radove iz autorovog opusa koji je nastajao posljednjih četrdeset godina, kao i najznačajnije radove likovne grupe „Zvono.“

Također su premijerno predstavljeni ciklusi slika Saše Bukvića “Terapija” i “Keceljići.”

Foto Sanela Gojak

Aleksandar Saša Bukvić rođen je 1949. godine u Šapcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao na Odsjeku za vajarstvo.

Izložba će biti otvorena do 5. decembra.

Foto Sanela Gojak

Sanela Gojak 
Autor 15.11.2019. u 15:41