Izborni zakon BiH

Saša Magazinović: Visoki predstavnik u BiH se konsultuje o namjeri da izađe u susret HDZ-u, uvođenje nove diskriminacije na pomolu

tačno.net
Autor/ica 19.7.2022. u 11:29

Saša Magazinović: Visoki predstavnik u BiH se konsultuje o namjeri da izađe u susret HDZ-u, uvođenje nove diskriminacije na pomolu

Foto: OHR

Pojedini političari u BiH komentarisali su informacije koje su se pojavile u javnosti, a koje se tiču namjere Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da nametne Izborni zakon po želji HDZ-a. 

Tako je zastupnik u državnom parlamentu iz Naše stranke Predrag Kojović kazao da informacija da bi visoki predstavnik Schimdt u narednih nekoliko dana zakonodavnom intervencijom, de facto, implementirao dio zahtjeva koje je HDZ u toku propalih pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi tvrdoglavo zastupao dolazi sa više strana.

“Osim što je suprotna zdravom razumu i demokratskim, građanskim, vrijednostima EU takva bi izmjena protivrječila odluci Ustavnog suda BiH koji je o ovom pitanju raspravljao više puta i svaki put donio istu odluku; svi konstitutivni narodi taj status imaju na cijelom teritoriju BiH i da se prema tome politička prava koja izviru iz etničke pripadnosti ne mogu vezati samo za određeni dio teritorije. A to je upravo ono što HDZ hoće, a visoki predstavnik im, izgleda, planira pokloniti. Hrvatski klub u federalnom Domu naroda bio bi, po najavljenim izmjenama, popunjen delegatima koji isključivo dolaze iz kantona u kojima su Hrvati apsolutna većina”, istakao je Kojović.

Kojović naglašava da bi se svaki normalan čovjek onda upitao: ako je primarna svrha federalnog Doma naroda da spriječi kolektivnu i pojedinačnu neravnopravnost i diskriminaciju po etničkoj osnovi, a što se uglavnom događa onima koji su u nekoj regiji manjina, zar nije logično dati jači glas onima koji dolaze iz sredina u kojima su manjina.

“Ipak, najviše bode oči i srce mogućnost da upravo predstavnik EU suštinskim prihvatanjem HDZ-ovog razmišljanja pošalje užasnu poruku građanima BiH. Svim onim građanima koji sanjaju da će se naša zemlja jednog dana osloboditi ove kriminogene i nacionalističke noćne more i postati normalna, građanska država u kojoj smo svi jednaki na svakom pedlju BiH i jedni druge ne sudimo po vjeri i imenu nego po karakteru i ljudskim kvalitetima”, istakao je zastupnik u državnom parlamentu.

Dodao je i da u drugom, tehničkom dijelu izmjena, o čijem se nametanju trenutno razgovara na nekoliko važnih mjesta, visoki predstavnik Schimdt će, navodno, implementirati nekoliko kozmetičkih izmjena kojima bi se navodno trebala umanjiti mogućnost krađe glasova. (Apsurdno je, u nedostatku bolje riječi, da se sprečavanje krađe glasova na izborima, kako se jasno pokazalo u proteklim pregovorima o ustavnim i izbornim reformama, smatra ustupkom opoziciji – ukoliko zauzvrat podrži daljnju etničku podjelu u BiH).

Povodom ovih informacija oglasio se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekavši da je siguran da građani Bosne i Hercegovine nisu spremni prihvatiti antievropska rješenja koja produbljuju etničke podjele u izbornom zakonu.

“Schmidt bi trebao dobro razmisliti o tome šta razmatra, i biti siguran da odluka na štetu građana i države Bosne i Hercegovine, ne može proći bez posljedica,” podvukao je Komšić.

On je istakao da očekuje da se sve probosanske opcije očituju o produbljivanju etničkih podjela u izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

I zastupnik u Parlamentu BiH Saša Magazinović prokomentarisao je informacije koje kruže za Izborni zakon BiH.

“Učestali pozivi iz različitih međunarodnih krugova. Tačno je sve što se pojavilo u medijima. Visoki predstavnik se konsultuje o namjeri da izađe u susret HDZ-u izmjenama koje se odnose na formiranje vlasti. Vrijednosno potpuno pogrešno. Uvođenje nove diskriminacije na pomolu”, istakao je.

tačno.net
Autor/ica 19.7.2022. u 11:29