Sastanak Odbora za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomen groblja u Mostaru

tačno.net
Autor 10.11.2017. u 09:49

Sastanak Odbora za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomen groblja u Mostaru

‘Za sutra, u subotu 11. novembra 2017. godine sa početkom u 12,00 sati u Kongresnoj dvorani hotela “Bristol” zakazana je konstituirajuća sjednica Odbora za obnovu i revitalizaciju Partizanskog spomen groblja što ga je još ljetos formiralo Udruženje antifašista i boraca NOR – a Mostar. Odbor čini sedamdesetak uglednih, prije svega antifašista, a onda značajnih stručnjaka u svojoj oblasti i društveno angažovanih pojedinaca. Predsjednik Odbora je Raif Dizdarević, bivši predsjednik Predsjedništva SR BiH, bivši predsjednik Skupštine SFRJ, bivši ministar vanjskih poslova SFRJ i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ.

Uloga Odbora je stvaranje pozitivne klime, ne samo u Mostaru, nego i šiire, za reafirmaciju antifašizma kao civilizacijske tekovine koju baštinimo i sa kojom se možemo i moramo ponositi. Promjena shvatanja antifašizma i razumijevanje neofašističkih pojava stvaraće pozitivne pretpostavke za očuvanje postojećih, ali i za obnovu oštećenih i uništenih antifašističkih obilježja, ne samo u Mostaru, nego i na prostoru bivše zajedničke nam države.

U tom smislu Odbor čine pojedinci iz čitave regije. Naravno, Odbor će vršiti kontinuirani pritisak na sve nivoe vlasti u državi da izvršavaju svoju zakonsku obavezu i Partizanskom spomen groblju u Mostaru, Nacionalnom spomeniku BiH, posvete dužnu pažnju i vrate ga u prvobitno stanje. U tom smislu Odbor će lobirati, kako u BiH, tako i u svijetu da se obezbijedi sve što je potrebno da bi ovo remek djelo graditeljske baštine autora Bogdana Bogdanovića zasijalo u punom sjaju’, stoji u saopštenju UABNOR-a Mostar.

tačno.net
Autor 10.11.2017. u 09:49