Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske: Šutnja umjesto osude bila bi zlokobni znak za budućnost Hrvatske

tačno.net
Autor 10.2.2020. u 14:37

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske: Šutnja umjesto osude bila bi zlokobni znak za budućnost Hrvatske

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA): Nikada, nitko i ni pod kojim uvjetima nema pravo dovoditi u pitanje ni poricati antifašističke temelje Republike Hrvatske

“Prema medijskim izvještajima s prosvjeda protiv samoborskog gradonačelnika i čelnika HSS-a, Kreše Beljaka, s govornice se u ime hrvatskih branitelja mogla čuti monstruozna tvrdnja kako “smo porazili pobjednike Drugog svjetskog rata, a sada to zlo opet diže glavu.” Najjasniji je to ikada pokušaj svrstavanja braniteljske populacije, a neizravno i Hrvatske, na stranu naci-fašizma, čiju će 75. obljetnicu poraza u srazu sa Saveznicima svijet obilježiti u svibnju ove godine.

Ne očekujemo i ne molimo ništa. Ni od koga. Mi tražimo!

Tražimo, i to najodlučnije i najenergičnije, da Predsjednica Republike Hrvatske, da izabrani Predsjednik Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske, ministar branitelja posebno, da organizacije civilog društva i nevladin sektor, da političke stranke, parlamentarne i vanparlamentarne, da svi demokratski orijentirani i slobodoljubivi građani osude i odbace bez i najmanje rezerve, jasno i beskompromisno navedenu izjavu koja se mogla čuti u Samoboru.

Takva je izjava najordinarnija uvreda svih antifašističkih boraca iz Drugoga svjetskog rata (a “velika trojica” priznala su u Teheranu Narodno-oslobodilačku vojsku kao dio snaga Saveznika), svih žrtava naci-fašizma i njegovih inačica, poput ustaštva, svih istinskih i iskrenih branitelja iz Domovinskog rata, svih onih koji dijele, njeguju i promiču trajne vrijednosti antifašizma kao ljudskog i civilizacijskog opredjeljenja utkanoga u same temelje demokracije.

Nikada, nitko i ni pod kojim uvjetima nema pravo dovoditi u pitanje, a kamoli poricati antifašističke temelje Republike Hrvatske. Nitko, ni pod kojim uvjetima i nikada ne smije otvoriti prostor sumnji da današnja Hrvatska dozvoljava otvoreno koketiranje s naci-fašizmom i hvalisanje navodnom pobjedom nad pobjednicima Drugoga svjetskog rata. Demokratska Hrvatska je ponosna na pobjedu nad fašizmom i na one koji su je izvojevali.

Svatko, tko protiv poruka poput ove navedene s prosvjeda u Samoboru, digne glas prosvjeda i osude dokazuje da je istinski domoljub i da mu je stalo ne do bilo kakve, nego do demokratske Hrvatske, zemlje ravnopravnih građana, svjesne svoje prošlosti i toga tko je što zastupao, tko se za što borio, tko je 1945. bespovratno poražen, a tko je pobijedio. Šutnja umjesto osude bila bi zlokobni znak za budućnost Hrvatske, što bi morala registrirati i Evropska unija, kao i cijela međunarodna zajednica”, stoji u priopćenju Franje Habulina, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

tačno.net
Autor 10.2.2020. u 14:37