SDU: “Ako na državnom nivou slijedi politička prostitucija, neka se „papci“ jave na vrijeme!”

tačno.net
Autor/ica 11.5.2017. u 17:11

SDU: “Ako na državnom nivou slijedi politička prostitucija, neka se „papci“ jave na vrijeme!”

Neusvajanjem Zakona o Akcizama jučer u Parlamentu BiH na svjetlo dana je izašla odavno poznata činjenica da na državnom nivou nema parlamentarne većine. Ako se ostave po strani sve pozitivne i negativne strane tog Zakona, ono što bi u svakoj normalnoj demokratskoj zemlji usljedilo je raspuštanje parlamenta i zakazivanje prijevremenih izbora.

Naravno, to se u Bosni i Hercegovini ne može očekivati, jer naši političari nisu niti iz daleka na tom nivou političke i parlamentarne kulture.

Predsedavajući Vijeća Ministara BiH gosp. Denis Zvizdić sa ovakvim razvojem političke situacije pokazuje svu svoju nekompetenciju i nedoraslost funkciji koju obnaša, jer uz svu podršku međunarodne zajednice i dobrog dijela medija, on nije u stanju da sa argumentima ubijedi parlamentarce oko krucijalnih stvari nevezano samo sa zakonom o Akcizama. Jednostavno rečeno, Predsjedavajući VM Denis Zvizdić je jučerašnjim glasanjem i zvanično izgubio svaki kredibilitet, ako ga je ruku na srce ikada i imao.

U svakoj normalnoj demokratskoj zemlji nakon što se pokazalo da parlamentarna većina ne postoji, svaki premijer Vlade bi odmah sazvao PRESS konferenciju i podnio ostavku, ali mi živimo u državi apsurda i političke nepismenosti. Dovoljno je samo zaviriti u politički život nama susjednih zemalja i uvjeriti se koliko zaostajemo po pitanju političke kulture i pismenosti.

Nakon svega rečenog nameće se jedini ispravan i logičan zaključak – Ostavka kompletnog Vijeća Ministara BiH i zakazivanje prijevremenih izbora.  Ukoliko se to ne desi, kao što se i neće desiti onda na scenu stupa naš poznati politički vašar kupovine glasova ili kako to mnogi nazivaju politička prostitucija, odnosno traganje za tzv. „papcima“ od jedne do druge tačke dnevnog reda.

Naša javnost se s obzirom na sva ova politička dešavanja s pravom pita, čemu zaista služe izbori u BiH, ako se sve može kupiti i riješiti nakon dogovora između šest ili sedam pojedinaca, stoji u saopštenju SDU.

tačno.net
Autor/ica 11.5.2017. u 17:11