SDU: Funkcionerima u SDA sa kupljenim diplomama treba zabraniti da pominju ime prof.dr. Nijaza Durakovića

tačno.net
Autor/ica 22.6.2017. u 09:26

SDU: Funkcionerima u SDA sa kupljenim diplomama treba zabraniti da pominju ime prof.dr. Nijaza Durakovića

“Prema pisanju medija rhm. prof.dr. Nijaz Duraković, bivši član ratnog predsjedništva Republike BiH po gradskim čelnicima SDA u Sarajevu nije pogodna ličnost da se po njemu imenuje park Hastahana u općini Centar.

Prof.dr. Nijaz Duraković je kao rodonačelnik Socijaldemokratije u BiH obilježio politički život BiH u drugoj polovini dvadesetog stoljeća. Kao član predsjedništva SDU BiH zdušno se zalagao  za ujedinjenje ljevice onda kada je to strankama ljevice bilo nepojmljivo i taj njegov koncept se može uzeti za njegovu najveću političku zaostavštinu. Stoga nas ne čudi da aktuelna pozicija umanjuje značaj prof.dr. Nijaza Durakovića kao strastvenog ljevičara, prije svega, pa tek onda kao i velikog patriote.

Apsurd je da partijski funkcioneri stranke SDA polemišu o prof.dr. Nijazu Durakoviću koji je svojevremeno kao očigledno veći demokrata od njih odobrio da se ta ista stranka formira u BiH. Nažalost, danas o tome šta će nositi njegovo ime odluku donose oni funkcioneri te stranke čije je osnovno zanimanje korupcija, a hobi prevrtanje službenih vozila u sitne sate.

Ovo nije prvi put da SDA opstruira da se ime Nijaza Durakovića da nekom od objekata ili ulica u gradu Sarajevu. Isti stav SDA je imala i sa davanjem imena sadašnjem mostu Festina Lente, gdje su poslanici SDU BiH tada tražili da se tom mostu da ime prof.dr. Nijaz Duraković. Stoga SDU BiH protestira zato što se odluka Općinskog vijeća Centar o tome da park Hastahana nosi ime po prof.dr. Nijazu Durakoviću opstruira od strane funkcionera SDA čije formalno obrazovanje ne dobacuje do razlikovanja termina fašizam od antifašizma.

Smatramo da kompetencija i karakter za većinu funkcionera SDA predstavlja samo misaonu imenicu, dok je to za Nijaza Durakovića bio sistem vrijednosti u kojem je rastao, obrazovao se i politički se uzdizao. Naravno, mi smo svjesni da se SDA boji pametnih i poštenih ljudi, pa čak i onih koji više nisu među nama, stoga je sasvim razumljivo da po pitanju imenovanja parka Hastahana po prof.dr. Nijazu Durakoviću imaju negativan stav.”

tačno.net
Autor/ica 22.6.2017. u 09:26