SDU: “HDZ BiH pokušava da rehabilitira fašizam u Bosni i Hercegovini”

tačno.net
Autor 18.4.2017. u 14:49

SDU: “HDZ BiH pokušava da rehabilitira fašizam u Bosni i Hercegovini”

“U prijedlogu nacrta zakona o izmjenama Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju, čiji je predlagač ministar pravde BiH Josip Grubeša, predviđeno je da se pomilovanje daje i presuđenim ratnim zločincima i počiniocima genocida.

Rukovodstvo SDU BiH smatra da prijedlog Zakona o pomilovanju u kojem se tretiraju i ratni zločinci i počinioci genocida predstavlja zaista grubo potcjenjivanje svih žrtava genocida od Aušvitza, Dahaua, Mathauzena, Treblinke, Jasenovca, Stare Gradiške, preko Ruande pa sve do Srebrenice. Takav prijedlog ministra pravde Josipa Grubeše koji dolazi iz HDZ-a BiH zorno govori o kakvom se karakteru ličnosti i ideologiji političke stranke iz koje dolazi zapravo radi.

Izgleda da je aktuelni ministar pravde BiH zamjenio Ministarstvo pravde BiH sa Ministarstvom pravosuđa i bogoštovlja Neovisne države Hrvatske. Stoga, rukovodstvo SDU BiH najoštrije osuđuje ovakav u najmanju ruku profašistički prijedlog Zakona BiH o pomilovanju. Istovremeno izražavamo svoju zabrinutost sa ponašanjem HDZ BiH koji se deklarativno zalaže za evropske vrijednosti, dok u parlamentarnu proceduru šalje zakon koji je sušta suprotnost  izraženim evropskim težnjama njihovog lidera Dragana Čovića. Smatramo da bi bilo dobro da se gospodin Čović potsjeti svojih Kumrovačkih đačkih dana i da ponovi gradivo o grčevitoj borbi naroda Jugoslavije protiv fašizma i njegove genocidne tvorevine NDH. Možda će nakon toga i on kao i mi u SDU biti ponosan na ulogu Bosne i Hercegovine i njenih naroda u antifašističkoj borbi i rušenju genocidne fašističke tvorevine NDH.

SDU BIH smatra da ovakvim potezima HDZ BiH pokušava da rehebilitira fašizam u Bosni i Hercegovini. Stoga nam je žao što stranke i pojedini mediji u BiH daju prednost korištenju službenih vozila u privatne svrhe, a ovakve pojave ne smiju da pomenu niti da ih nazovu pravim imenom. A pravo ime za ovakve pojave jeste veličanje fašizma”, stoji u saopćenju SDU.

tačno.net
Autor 18.4.2017. u 14:49