SDU najoštrije osuđuje svaki pokušaj refašizacije BiH društva

tačno.net
Autor 17.8.2017. u 20:09

SDU najoštrije osuđuje svaki pokušaj refašizacije BiH društva

Foto: Getty images

“U Bosni i Hercegovini su izgleda svi problemi riješeni dok se SDA bavi promjenama imena škola i ulica. To što nema većine na državnom nivou, što je zaustavljen evropski put BiH i što je otišlo 80.000 mladih može pričekati dok se Sarajevu promijeni ime ulice Maršala Tita.

I 2004. godine Kantonalni odbor SDA je imao intenciju da promijeni ime glavne sarajevske ulice, pa je tadašnji SDP Kantona Sarajevo kojeg je vodio sadašnji predsjednik SDU BiH Nermin Pećanac uspio da to spriječi.

Antifašistička tradicija Bosne i Hercegovine, a i regiona je na velikom testu, jer su fašisti svih boja i nacija vrlo drsko podigli svoju glavu i prijete da u potpunosti anuliraju sve civilizacijske tekovine Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo 60 miliona ljudi, a 10% žrtava je ubijeno samo zbog svoje rase, vjere i imena. Kao da nam nije bila dovoljna opomena šta fašistička neman može da uradi, ako joj se da prostora, kao na početku 90-tih godina.

Na ovim prostorima je dovoljno krvi palo da se sačuva sloboda i svoje zasluge za to imaju i Maršal Tito i Alija Izetbegović, svaki u vremenu u kojem su živjeli. Odricati se bilo koga od njih je pokazivanje vlastite nepismenosti. Dok je tvrdnja da je Maršal Tito bio diktator na čelu „totalitarističko-komunističko-zločinačko-ateističkog sistema“ koji je zatirao sve bošnjačko je elementarno netačna i predstavlja pamflet sa kojima se nacionalisti pozivaju na mobilizaciju. Jer, ako je to tako zašto onda nisu ugašene Sarajevska medresa, Islamska zajednica sa svim svojim institucijama, Islamski fakultet i druge insititucije koje su čuvale i sačuvale sve ono čime se danas nova bošnjačka generacija diči. Očigledno da gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa njegove tačke gledišta nije napravio lapsus kada je kazao da je u Sarajevu pobijeđen antifašizam. Izgleda da je to zvaničani stav SDA koja se odriče antifašizma kao temelja države Bosne i Hercegovine.

Rukovodstvo SDU najoštrije osuđuje svaki pokušaj refašizacije BiH društva i to smatra najvećom prijetnjom za budućnost ove države. Oštro ćemo se protiviti svakom pokušaju umanjivanja tekovina antifašističke brobe svih naroda BiH i svakom pokušaju promjene imena ulice Maršala Tita, a ovim putem pozivamo sve stranke ljevice da nam se pridruže u osudi takvih i sličnih pokušaja”, stoji u saopštenju SDU.

Tagovi:
tačno.net
Autor 17.8.2017. u 20:09