SDU: “Očigledno je da je menadžment UKCS-a pokvareniji od aparata”

tačno.net
Autor 13.6.2017. u 17:45

SDU: “Očigledno je da je menadžment UKCS-a pokvareniji od aparata”

“Duboko vjerujemo i nadamo se da niko od bliže i dalje rodbine članova užeg menadžmenta na Univerztitetskom kliničkom centru u Sarajevu nije niti će biti onkološki pacijent čije liječenje zahtjeva upotrebu linearnog akceleratora. Ali, isto tako smo duboko ubjeđeni da kojim slučajem jeste, ovaj problem bi bio promptno riješen i ne bi se čekajući, evo već nekoliko dana, ugrožavalo zdravlje pacijenata kojim taj aparat treba konstantno.

Nažalost mi živimo u društvu nejednakih šansi i devastiranih vrijednosti, tako da ljudsko zdravlje za menadžment UKCS-a na čelu sa direktoricom Izetbegović predstavlja samo statističke brojeve, kao da se ne radi o živim ljudima.  150 onkoloških pacijenata koji zahtijevaju najveću njegu, jer boluju od raznih vrsta karcinoma prinuđeno je da protestuje ispred klinike kako bi skrenulo pažnju na nečovječan tretman ljekara koji su položili hipokratovu zakletvu i dužni su i obavezni da ih liječe.

Izgovori menadžmenta UKCS-a da je serviser neopravdano odbio da vrši popravke, jer direktorica Izetbegović, zbog navodnih ušteda, nije plaćala usluge servisiranja koje su navodno plaćene, predstavljaju zaista dno ljekarske profesije i poziva.

Stoga SDU BiH straži od Tužilaštva Kantona Sarajevo da se posveti ovom slučaju, da ispita sve njegove segmente i predloži Sudu mjere i procesuiranje za odgovorne, jer se ovdje nedvojbeno radi o kršenju osnovnog ljudskog prava, prava na liječenje i zdravstveno osiguranje, odnosno o krivičnom djelu protiv zdravlja ljudi.”

tačno.net
Autor 13.6.2017. u 17:45