Sergio Šotrić izabran za predsjednika Odbora za obnovu Partizanskog spomen groblja

tačno.net
Autor 22.10.2017. u 08:32

Sergio Šotrić izabran za predsjednika Odbora za obnovu Partizanskog spomen groblja

U Agenciji “Stari grad” u Mostaru, koja brine o ukupnom fondu kulturno-historijskih spomenika na teritoriju Grada Mostara, održan je sastanak Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru, kao nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Za novog predsjednika jednoglasnom odlukom svih članova Odbora, izabran je Mostarac, Sergio Šotrić, uspješan menadžer poslovnih komunikacija, međunarodni privrednik i stručnjak za kulturnu industriju.

Svoj glas za takav izbor, dali su prisutni članovi Odbora: Prof.dr. Mustafa Selimović, Milivoj Gagro, Mumin Isić, Darko Minarik, Milica Dogan, Florijan Mićković, Sead Pintul, dok je naknadno svoju saglasnost upisao i prof.dr. Amir Pašić, predsjednik Komisije za nacionalne spomenike BiH, kao i Miralem Fajić, direktor Agencije “Stari grad”, koji je i vodio sastanak Odbora.

O svojoj odluci vezanoj za izbor novog predsjednika, Odbor će službeno obavijesti gradonačelnika Mostara, Ljubu Bešlića, kao i Komisiju za nacionalne spomenike BiH u Sarajevu.

Članovi Odbora iskazali su ovom prilikom pijetet prema preminulom članu i dosadašnjem predsjedniku ovog Odbora, Radmilu –Braci Andriću, sa zahvalnošću za njegov višegodišnji doprinos brizi i očuvanju tog i drugih spomeničkih kompleksa u Mostaru.

Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja sa zadovoljstvom je prihvatio informacije direktora Agencije “Stari grad” Miralema Fajića, da je uspješno priveden kraju vrlo zahtjevni projekat rekonstrukcije Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

Projekat koji je finansirao i nadzirao Grad Mostar, uključuje sve faze njegove ponovne obnove i rekonstrukcije – počev od arhitektonsko građevinskih radova i zaštite hortikulture, sve do instaliranja javne rasvjete, sistema video-nadzora i trajnog fizičkog obezbjeđenja cijelog spomeničkog kompleksa.

Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja uskoro će se sa informacijama o završenom projektu obnove ovog – jednog od najljepših spomeničkih arhitektonskih projekata na Balkanu, čiji je autor bio čuveni arhitekta Bogdan Bogdanović, obratiti državnoj Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, kao i Vladi Federacije BiH.

Odbor je odlučan da se što je prije moguće na ovaj način definira red poteza i obaveza svih nadležnih aktera u predstojećem procesu temeljite obnove, rekonstrukcije i trajne zaštite ovog spomeničkog kompleksa, koji je godinama bio izložen različitim oblicima devastacija.

(Vijesti.ba / Klix.ba)

tačno.net
Autor 22.10.2017. u 08:32