Simon Wiesenthal centar oštro osudio izjave Kolinde Grabar Kitarović

tačno.net
Autor 14.3.2018. u 18:39

Simon Wiesenthal centar oštro osudio izjave Kolinde Grabar Kitarović

Foto: ured predsjednice RH

Wiesenthal centar oštro kritizira opaske iz Buenos Airesa izrečene od hrvatske predsjednice koja je izrazila ponos prema hrvatskoj imigraciji u Argentini, među kojima ima i ozloglašenih ratnih zločinaca

Jeruzalem – Simon Wiesenthal centar danas je oštro osudio javne opaske koje su se desile ranije ovog tjedna u Buenos Airesu posjetom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je tom prigodom izrazila ponos prema “svim generacijama Hrvata koji su došli u Argentinu”, uprkos činjenici da je među tim imigrantima bilo mnogo ozloglašenih Ustaša (hrvatskih fašista) ratnih zločinaca.

U pismu koje je danas poslano Predsjednici od šefa centra Nazi-huntera i direktora Istočnoeuropskih poslova dr. Efraima Zuroffa, imena nekoliko najistaknutijih ratnih zločinaca, među kojima su i zloglasni hrvatski poglavar države tijekom Drugog svjetskog rata Ante Pavelić, šef ustaške tajne policije Eugen Dido Kvaternik i komandir iz Jasenovca Dinko Šakić, su posebno spomenuta.

Prema istraživanjima argentinskog novinara Uki Gonija koji u svojoj monumentalnoj studiji bijega nacističkih ratnih zločinaca u Argentinu, The Real Odessa; Smugling the Nazis to Peron’s Argentina (Granta Books, 2002), tvrdi da je broj ustaša koji su došli u Argentinu bio najmanje 100, među kojima je bilo i vodećih članova ustaškog režima.

Zuroff ističe:

“Opaske predsjednice Grabar-Kitarović jesu samo prikrivanje nekih od najgorih ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata. Jedino pitanje glasi, je li njezina izjava proizašla iz divljenja prema ubojicama ustašama ili iz neznanja o njihovom poslijeratnom bijegu.”

Izjavu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović  kako su “nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine” saborska zastupnica GLAS-a Vesna Pusić prokomentirala je riječima kako je “nečuveno da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje”.

“To je meni potpuno nerazumljiva i neshvatljiva izjava, osim u kontekstu da, čini se, predsjednica s kim je – takva je. Ako se okruži s jednom vrstom ljudi, onda se pokušava prilagoditi i govoriti ono što misli da će se njima svidjeti, i to mijenja ovisno o auditoriju”, smatra Pusić.

Istakla je kako je to njoj apsolutno neobjašnjivo te da predsjednica to mora objasniti i Evropi i svijetu, a u prvom redu Hrvatskoj.

‘Ne možemo biti polufašisti’

“I ideja da bi predsjednica države govorila protiv Ustava vlastite zemlje je, također, nešto nečuveno. O čemu se točno radi, što se točno dogodilo, meni je neobjašnjivo, ali ona svakako mora stati pred hrvatsku javnost i reći o čemu se radi”, ustvrdila je ona.

Upitala je podržava li predsjednica naciste i napad na hrvatski Ustav.

“To su izvorišne osnove, nije neka ustavna odredba pa sad vi možete pokrenuti inicijativu, to je pitanje identiteta, tko smo mi kao društvo i ne možemo biti polufašisti. Moramo biti jasni na tu temu”, kazala je Pusić.

Predrag Matić iz Socijaldemokratske partije predsjednicu Hrvatske Grabar-Kitarović naziva “hodajućim skandalom” i poručuje kako ga je “sram što je ona predsjednica Hrvatske”.

Dodao je kako je već pomalo apsurdno komentirati predsjedničine poteze.

SDP: Predsjednica je ‘hodajući skandal’

“To je hodajući skandal. Gdje god se pojavi, ona pogleda oko sebe i što joj je prikladno izjavi”, ocjenjuje Matić, dodavši kako “od predsjednice možete očekivati svašta”.

Podsjetio je na njenu izjavu kako će “proći puno vode Dunavom dok postanemo sa Srbima prijatelji”, pa je tri dana kasnije ugostila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Sjetimo se što je govorila o fašizmu i antifašizmu, a kad je došla u Argentinu, onda je tamo pred ljudima koji nisu nikad bili u Hrvatskoj i koji kad pokažu na karti Hrvatsku zahvaćaju i debeli dio Bosne i Hercegovine i Srbije, izjavila tako nešto za što bi [njemačka kancelarka] Angela Merkel u istom slučaju ili bila ekspresno smijenjena, ili bi završila u zatvoru”, rekao je Matić.

Podsjetio je i na zagrebačku dvoranu “Lisinski”, gdje je govorila Srbima kako je ona i njihova predsjednica, a prije toga im je govorila da slobodno sele, jer “živimo u slobodnoj zemlji”. (Slobodna Bosna)

tačno.net
Autor 14.3.2018. u 18:39