Sindikat protiv novog Zakona o platama KS – Vlada funkcionerima planira povećati plate nauštrb radnika

tačno.net
Autor 15.9.2017. u 10:28

Sindikat protiv novog Zakona o platama KS – Vlada funkcionerima planira povećati plate nauštrb radnika

 

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo nezadovoljan predloženim izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo pokrenuo je mjere na zaštiti prava svojih članova, koje podrazumijevaju i organizovanje protesta ili štrajka.

“Sindikat upozorava bh. javnost da su predložene izmjene i dopune ovog zakona od strane Vlade Kantona Sarajevo samo u interesu izabranih dužnosnika, nosioca izvršnih funkcija u organima zakonodavne i izvršne vlasti Kantona Sarajevo, a ne u interesu službenika i namještenika  u organima državne službe Kantona.

Na današnjoj sjednici proširenog Upravnog odbora Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu jednoglasno je donesen zaključak  o hitnosti djelovanja i poduzimanja svih dozvoljenih mjera sindikalne borbe.

Nikada nećemo podržati drakonsko povećanje plaća, paušala i ostalih dodataka  skupštinskim zastupnicima i funkcionerima, nauštrb ostalih radnika, poručeno je sa današnjeg sastanka.

„Tražimo ukidanje paušala za izabrane zvaničnike, s tim da ćemo javno objaviti razlike u plaćama.Svi ostali su povećali svoja prava i Vlada im je omogućila potpisivanje granskih ugovora na nivou kantona samo su državni službenici i namještenici ostavljeni bez mogućnosti poboljšanja uslova rada“, navode u Sindikatu.

Takođe, ovaj Sindikat ne podržava izmjene novog načina određivanja osnovice i uvođenja boda za obračun plate, samo da bi se spriječile nove tužbe radnika po osnovu nepoštivanja njihovih prava iz radnog odnosa koja su definisana Zakonom o radu BiH i Kolektivnim granskim ugovorom.

Smatramo da izmjenama Zakona o izvršavanju  budžeta u toku kalendarske godine i izmjenom vrijednosti boda može doći do zloupotrebe ovog prava.

Predloženim izmjenama,  prema kojima ukoliko se ne postigne dogovor sa reprezentativnim sindikatom Vlada sama utvrđuje osnovicu i bod je neprihvatljivo i suprotno sa članom 19. Zakona o radu i članom 2. stav 1.  Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ovaj sindikat iznio je niz primjedbi o neusklađenosti Zakona o platama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo sa Kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu, ali i na činjenicu da ovakav nacrt ide na ruku isključivo “izabranim dužnosnicima” (članovi Skupštine Kantona)  i ”nosiocima izvršnih funkcija”  (premijer i članovi Vlade) i jačanju moći vlasti, bez bilo kakve odgovornosti ili kaznenih odredbi.

„Mi na ovakav zakon ne možemo dati saglasnost i s pravom postavljamo pitanje: Da li će poslanici izglasati ovaj zakon, koji samo njima odgovara?“, poručili su iz Sindikata, koji je reprezentativni predstavnik  većeg dijela državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo”, stoji u saopštenju Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo.

 

tačno.net
Autor 15.9.2017. u 10:28