Škola za mlade Srebrenica 2021.

tačno.net
Autor 29.6.2021. u 14:33

Škola za mlade Srebrenica 2021.

Ovog jula, u susret 26. godišnjici genocida u Srebrenici, u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) će organizovati drugo izdanje Škole za mlade Srebrenica. Škola će okupiti 50 mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, zemalja Zapadnog Balkana i svijeta da tokom sedmodnevnog programa (6 – 13. juli) uče od regionalnih i svjetskih stručnjaka iz oblasti tranzicione pravde, memorijalizacije i gradnje historijskih narativa, ljudskih prava i prevencije genocida i masovnih zločina.

Škola će, kako navode u saopćenju, uključiti niz predavanja i radionica sa ciljem predstavljanja inovativnih pristupa i tehnika, te najboljih praksi za rad na pitanjima prevencije genocida i masovnih zločina, tranzicione pravde i ljudskih prava.

Neki od govornika i predavača škole su Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Sabina Čehajić-Clancy, profesorica socijalne psihologije na Univerzitetu u Štokholmu, Marijana Toma, stručnjakinja za tranzicionu pravdu i suočavanje s prošlošću iz Srbije, dr. Hikmeta Karčića, istraživača na Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka u Sarajevu, Tatjana Milovanović, programska direktorica CPI i alumna Ženevske Akademije za međunarodno pravo i dr. Mehnaz Afridi, profesorica religijskih studija i direktorica Međureligijskog obrazovnog centra na koledžu Manhattan, SAD.

Škola će predstaviti rad lokalnih, regionalnih i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima suočavanja s prošlošću i tranzicione pravde u regionu, poput Balkanske istraživačke mreže – BIRN u BiH, OSCE Misije u BiH, Inicijative mladih za ljudska prava iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije, TRIAL International, Akademije “VII”, Udruženja Snaga Žene iz Tuzle, Udruženja Sara-Srebrenica, Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i Udruženja “Humanost u Akciji”, navode iz CPI-a.

Pored navedenog, škola će predstaviti i rad Centra za postkonfliktna istraživanja kroz međunarodno nagrađeni program izgradnje mira “Obični heroji”, nekoliko dokumentarnih projekcija i radionicu sa Velmom Šarić, novinarkom i predsjednicom Centra.

Škola je osmišljena za studente, istraživače i aktiviste iz Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana, starosti između 18 i 25 godina. Pored mladih iz regiona, škola će uključiti i međunarodne studente koji su u BiH došli kroz mreže mladih CPI i predstavljaju univerzitete: Univerzitet u Mišigenu, Harvard Koledž, Univerzitet Durham, Univerzitet Masačusets Boston, Kolumbija koledž Čikago, Univerzitet u Glasgowu, Londonski univerzitetski koledž, Pariški institut za političke studije, Univerzitet u Tampereu, Univerzitet u Edinburgu, Univerzitet u Kentu.

Škola se realizuje uz podršku Rockefeller Brothers Fondacije, Sigrid Rausing Fonda i Nacionalnog Fonda za Demokratiju (NED). Video pregled aktivnosti organizovanih tokom prošlogodišnje, 25. godišnjice genocida u Srebrenici je dostupan na https://vimeo.com/544498905.

tačno.net
Autor 29.6.2021. u 14:33