Sloboda novinarstva u Hrvatskoj: Viktor Ivančić nepravomoćno osuđen na novčanu kaznu zbog ‘uvrede’ Roberta Pauletića

Dalmatinski portal
Autor 27.2.2019. u 13:56

Sloboda novinarstva u Hrvatskoj: Viktor Ivančić nepravomoćno osuđen na novčanu kaznu zbog ‘uvrede’ Roberta Pauletića

VIKTOR Ivančić nepravomoćno je osuđen u Splitu na novčanu kaznu od 9.333,20 kuna jer je uvrijedio Roberta Pauletića. 

 

Zasmetao mu je članak “Dva svinjčeta”, objavljen 30. srpnja 2016. godine u tjedniku Novosti, a Ivančić je članak napisao nakon što je u Slobodnoj Dalmaciji objavljen intervju Joška Dadića s Pauletićem.

U tužbi je Pauletić naveo sporne dijelove teksta, javlja Dalmatinski portal.

Dva svinjčeta

“Bila jednom dva svinjčeta. Prvo svinjče nazvat ćemo Joško, a drugo se može zvati Robert. Svinjče Joško i svinjče Robert našli su se jednog vrelog ljetnog popodneva u nekom od popularnih pojilišta, srdačno se pozdravili, mahnuli jedan drugome zarolanim repićima, naručili po štrucu trulog kruha i par užeglih kora od dinje, također i osvježavajući napoj s ledom te se upustili u živahnu diskusiju. Svinjče Joško u jednome je trenutku uključilo diktafon i svinjčetu Robertu postavilo pitanje: ‘A što kažete kolega na objede da ste radili u moralnom svinjcu?’ Svinjče Robert je na to, elegantno šljapnuvši po blatu, odmahnuo lijevim papkom i s indignacijom zaroktalo: ‘Gluposti kolega. To su sve apsolutne izmišljotine’, navodi se, između ostalog, u Pauletićevoj tužbi.

Ivančić je napisao da je tjednik ST, u vrijeme kada je Pauletić bio glavni urednik, objavio popise s imenima, adresama i telefonskim brojevima najmanje dvjesto građana Hrvatske koji su lažno optuženi kao četnici, kosovci, udbaši, petokolonaši ili neprijatelji države. Napisao je da su posljedice tih novinskih hajki bile fatalne jer su neki od javno ozloglašenih bili ubijeni, uhapšeni, premlaćeni, izbačeni iz stanova ili su počinili samoubojstva.

Novinarstvo da se počini zločin

Ivančić je na sudu rekao da je Pauletić osoba koja se služila novinarstvom da bi počinila zločin i ustvrdio kako Pauletić nije bio novinar, već pripadnik streljačkog stroja te da je time nanio nemjerljivu štetu novinarstvu kao profesiji te unesrećio veliki broj ljudi. Osim toga, naveo je kako je Pauletić u ratno doba objavljivao lažne spiskove neprijatelja, zbog čega su prozvani snosili drastične posljedice. Po Ivančićevom mišljenju, takvo ponašanje predstavlja moralno, profesionalno i ljudsko dno.

Ivančiću nije jasno što je krivo napisao jer ne postoji nijedan podatak koji je netočan. Ako se Pauletić osjeća uvrijeđenim, može jedino biti uvrijeđen podsjećanjem na istinu o svojoj prošlosti koju pokušava prikriti, zaključio je Ivančić i podsjetio kako se Pauletić politički angažirao te da bi u zakonskom okviru kao takav trebao biti manje zaštićen od javne kritike. Smatra da je razumljivo da se u medijima propituje njegova prošlost.

Stvarna satira mu nanosi bol

Ivančić je podsjetio kako je Pauletić u komentaru na društvenoj mreži poručio japanskoj turistkinji da joj jebe mater japansku, a sada mu stvarna satira i njegov tekst nanose duševnu bol.

“Zoološke metafore nisu mu smetale kada je u ST-u nazvao Jelenu Lovrić novinarskom hijenom. Zbog čega sada traži da se prema njemu ophodi dijametralno drugačije nego što se on ophodi prema drugima?”, zapitao se Ivančić.

“Moralni svinjac”

“Da je pravde u ovoj zemlji, Pauletić bi kazneno odgovarao zbog nasilja koje je provodio nad nevinim ljudima”, zaključio je Ivančić i dodao da Pauletića smatra moralnim svinjčetom pa ga je tako i nazvao u svom tekstu.

“Ako u satiričnom kontekstu u žanrovskom podražavanju basne napišete da je svinjče, čitaoci neće pomisliti kako od njega možete napraviti zimnicu s obzirom na to da je nedvosmisleno riječ o metafori. Ako za nekoga 1991. napišete da je četnik, kosovac, pripadnik pete kolone ili suradnik okupatora, onda će to kod čitatelja izazvati potrebu da ga zatuku, što je upravo razlika između slikovito iznesenih istina i na pseudo dokumentarni način plasiranih laži, to je razlika između kritike i harange. Zbog toga što je metafora očigledno izmaštana, može upućivati na istinu, dok je faktografija uvijek i isključivo laž, u Pauletićevom slučaju, laž koja priprema teren za zločin. U intervjuu u Slobodnoj Dalmaciji s Pauletićem je razgovarao Joško Dadić, između ostalog ismijavali su kritičare i bagatelizirali svoj rad u tjedniku ST pa sam osjetio potrebu da se osvrnem na njega’, rekao je Ivančić.

Što kaže Pauletić?

Pauletić je na suđenju rekao da mu je nanesena šteta velikih razmjera. Smatra da ni jedna osoba ne bi bila imuna na uvredu da ga netko nazove svinjčetom i zločincem i kaže da bi ga trebalo staviti u zatvor. Rekao je da je bio je potišten i uvrijeđen, a imao je i neugodnosti na radnom mjestu zbog Ivančićevog članka, javlja Dalmatinski portal.

Sudac Tomislav Zlodre zaključio je da je Ivančić bio ubrojiv u trenutku pisanja teksta i da je postupao s izravnom namjerom da našteti ugledi i časti Roberta Pauletića.

“Bio je svjestan svog postupanja i htio je njegovo počinjenje’, naveo je sudac i osudio Ivančića na 40 dnevnih dohodaka kazne.

Pauletić je prokomentirao presudu.

‘Istina je. Viktor Ivančić izgubio je na splitskom Općinskom sudu i kada presuda postane pravomoćna, morat će platiti nešto više od devet tisuća kuna u državni proračun. Po mom mišljenju, njegov tekst zaslužio je i višu novčanu kaznu, ali meni je važnije to što će biti kazneno osuđen. To mi je satisfakcija. Napominjem da, koliko mi je poznato, i kolega Joško Dadić tuži Ivančića za isti tekst pa je moguće da će Viktor Ivančić morati platiti i više. Tužio sam i Novosti, izdanje Srpskog narodnog vijeća, i to za znatno viši iznos nego što ga je Ivančić izgubio prema ovoj prvostupanjskoj presudi. O tome ne bih govorio jer je suđenje još u tijeku. Samo bih rekao da sam i u tom slučaju sasvim uvjeren u povoljan ishod. Između ostalog, Novosti se brane tezama o ugroženim novinarskim slobodama te provlače stav da su ove tužbe pritisak na slobodno novinstvo, što je jednostavno smiješno. Tužbe su nastale zbog teških uvreda, neistina i insinuacija. Nema tog demokratskog društva na svijetu koje dopušta novinarima da nekažnjeno teško vrijeđaju političke neistomišljenike na način na koji to radi Ivančić u srpskim Novostima. I ne samo on. Htio bih reći i to da nikad dosad u životu nisam tužio nekog kolegu novinara, ali i to da sada Viktora Ivančića, kao i neke njegove kolege, više ne smatram novinarom, nego jednostavno lojalnim zaposlenikom Milorada Pupovca, šefa Srpskog narodnog vijeća. Tužno je to na što se srozala nekadašnja karijera Viktora Ivančića. Novosti Milorada Pupovca su se posljednjih godina više puta grubo okomile na mene. Odlučio sam da to više ne mogu tolerirati, a neću ni u budućnosti. Napominjem i to da tijekom cijelog svog novinarskog i izdavačkog rada, još od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća pa do danas, uključujući i vrlo kratko razdoblje od šest mjeseci koje sam proveo u Slobodnom Tjedniku, nikad nisam bio tužen, niti prekršajno, a kamoli osuđen za nešto, za razliku od, primjerice, Viktora Ivančića. Naknadne izjave Viktora Ivančića o tome da nisam bio novinar nego pripadnik streljačkog stroja, i ostalo, što je čak u pismenoj formi predočio sudu, zasad ne bih komentirao. Moram se konzultirati sa svojim odvjetnicima Damirom Primorcem i Hrvojem Krištom jer razmišljam o još jednoj tužbi protiv Viktora Ivančića i zbog tih iskaza. Međutim, o vjerodostojnosti njegovog pisanja i iskaza dovoljno govori i to što je glatko izgubio na sudu i ovaj put’, komentirao je Pauletić.

Dalmatinski portal
Autor 27.2.2019. u 13:56