Smije li Čović uopće pristati na reduciranje Doma naroda ili je upao u zamku vlastitog maksimalizma?

Semir Hambo
Autor 20.3.2022. u 11:13

Smije li Čović uopće pristati na reduciranje Doma naroda ili je upao u zamku vlastitog maksimalizma?

Nakon današnjih pregovora lidera političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona, sudionici pregovora nisu htjeli otkrivati detalje.

Međutim, iako predstavnici SDA nisu uopće htjeli davati izjave, dio atmosfere koja je vladala danas u zgradi Delegacije EU mogla se iščitati iz izjava Dragana Čovića (HDZ) i Ilije Cvitanovića (HDZ 1990).

Dragan Čović je u izjavi za medije nakon sastanka, kazao da bi “neki htjeli da brutalno mijenjaju strukturu Bosne i Hercegovine”. U skladu sa Čovićevim stilom, izjava je previše apstraktna da bi se moglo tačno utvrditi šta se krije iza nje. Ali s obzirom da je Cvitanović bio nešto otvoreniji, ipak je jasnije o čemu bi se zapravo moglo raditi.

“Ono što ruši BiH je poruka, i vrlo jasno ću reći, iz SDA o Domu naroda Federacije BiH, da ga dovedu na razinu Vijeća naroda u RS-u i naprave u Federaciji RS bošnjačkog naroda”, kazao je Cvitanović, dodajući da ne postoji sagovornik sa hrvatske strane koji bi “pristao da se dira u Dom naroda“.

Iz navedenog je jasno da je delegacija SDA insistirala na ranijem stavu o reduciranju ovlasti Doma naroda FBiH, koji su podržali i DF i SDP.

Podsjećamo, Dom naroda FBiH ima jednak status kao i Predstavnički dom, te svaki zakon koji je usvojen u Predstavničkom domu, gdje se glasa prostom “građanskom“ većinom, mora biti odobren i u Domu naroda, gdje HDZ ima pravo veta kroz Klub Hrvata. Osim što kontroliše usvajanje svih zakona, HDZ u Domu naroda ima i presudni glas, kada se bira predsjednik FBiH i samim time Vlada FBiH.

Probosanske stranke zahtijevaju da se smanje ovlasti Doma naroda, što znači da se Vlada Federacije bira u Predstavničkom domu i da Dom naroda ne mora potvrđivati sve zakone, već da može samo neke, putem Ustavnog suda FBiH, dovesti u pitanje, što je sistem koji trenutno važi u entitetu RS, gdje se Vlada i zakoni mnogo lakše i brže izglasavaju.

Stranke sa hrvatskim predznakom su rezolutno odbijale na samom početku pregovora uopće i da razgovaraju na ovu temu, ali je kroz pritisak probosanske i međunarodne javnosti i ova tema stavljena na sto pod pojmom “funkcionalnosti Federacije“.

Samo pitanje ovlasti Doma naroda je složenije za opću javnost od pitanja Predsjedništva, gdje je vrlo jednostavno pitanje: hoće li član Predsjedništva biti Čović ili Komšić? Ipak, Dom naroda je jako važan, jer ko kontroliše izbor Vlade FBiH i usvajanje zakona ima presudnu moć u svojim rukama.

Drugim riječima, kad bi probosanske stranke i pristale na elektorski model za Predsjedništvo, a dobile reduciranje Doma naroda, to bi značilo da su dobile na mostu ono što su izgubile na ćupriji. Bez apsolutne kontrole u Domu naroda, Čović bi se nalazio u poziciji u kojoj je sada Komšić: bio bi u Predsjedništvu, ali ne bi imao presudan utjecaj u Parlamentu i Vladi FBiH, tj. ne bi odlučivao u budžetskim milijardama, hiljadama pozicija, zakonima, itd.

Zato Čović, čak i da mu se nudi sigurno mjesto u Predsjedništvu putem elektorskog modela, ne smije prihvatiti reduciranje Doma naroda FBiH, kao što mu jasno poručuje i opozicija poput HDZ 1990.

Kada su novinari pitali danas Čovića, koji će on ustupak dati, on je kazao da “ne želi iznositi detalje“ ali da je bio spreman napraviti “ogroman ustupak“. Pitanje je ipak da li Čović smije ikakav stvarni ustupak dati, ili zapravo ne smije ništa više dati, kako je to poručio nedavno predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, čime Čović postaje pregovarač koji to nije.

Specijalni izaslanik SAD-a Gabriel Escobar danas je rekao da podržava elektorski model izbora članova Predsjedništva, ali nije rekao koja je pozicija SAD-a o reduciranju Doma naroda. Nije dakle samo pitanje da li će SDA pristati na elektorski model, već da li će Čović pristati na suštinsko reduciranje Doma naroda.

Sama činjenica da je reduciranje Doma naroda FBiH stavljeno na sto znači da postoji razumijevanje kod međunarodnih pregovarača na ovu temu, što može biti jako nezgodno za Čovića. Lider HDZ-a se možda uzda u neku iluzionističku opciju gdje suštinski ne bi ništa dao, ali kozmetičke promjene ovlasti Doma naroda nisu opcija za probosansku javnost.

Ako se umjesto ustaljenog pitanja “šta probosanska strana može ponuditi Čoviću“, postavi drugo pitanje: šta Čović može dati probosanskoj strani, onda će lider HDZ-a biti u jako nezgodnoj poziciji, jer, kako reče Ilija Cvitanović, o reduciranju ovlasti Doma naroda FBiH ne može biti govora, što znači da je dogovor nemoguć jer je Čović upao u zamku maksimalizma.

klix.ba

Semir Hambo
Autor 20.3.2022. u 11:13