Spektakl u NPM-u: najpoznatiji talijanski kantautor Vinicio Capossela u srijedu u Mostaru

Andrijana Copf
Autor 18.9.2017. u 10:51

Spektakl u NPM-u: najpoznatiji talijanski kantautor Vinicio Capossela u srijedu u Mostaru

Na otvaranju V izdanja Sezone italijanske kulture u Bosni i Hercegovini, poznati italijanski kantautor Vinicio Capossela će održati turneju koja obuhvata Sarajevo, Banja Luku i Mostar. Turneja zavrašava u Mostaru, koncertom koji će biti održan u Narodnom pozorištu Mostar u srijedu, 20. 9. 2017. u 20.30 sati. Povodom koncerta u Mostaru, u Narodnom pozorištu Mostar istog dana (srijeda, 20.9.) u 12 sati u foaeju NPM-a bit će održano druženje s novinarima, a prisutni će biti Vinicio Capossela, Nicola Minasi, ambasador Italije i Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar.

Sva tri koncerta (Sarajevo, Banja Luka, Mostar), uz pozivnice Ambasade, održavaju se u Narodnim pozorištima u ova tri grada.

“Ovaj izbor nije slučajan”, rekao je ambasador Italije Nicola Minasi “obzirom da je Capossela, kompletan umjetnik, kantautor, pjesnik i pisac oduvijek bio blizak Balkanu, naročito Bosni. Naime, u svom prvom romanu “Non si muore tutte le mattine”/”Ne umire se svakog jutra” govori o Sarajevu nakon rata, a i njegov stil i folk zvuk imaju puno zajedničkih elemenata sa muzičkom tradicijom ovog prostora”. Vinicio Capossela je prema tome idealan umjetnik za predstavljanje bliskosti između italijanske tradicionalne muzike i balkanske kao i dokaz da lagana i popularna muzika ove dvije oblasti pripadaju istom kulturnom miljeu.

Turneja će pružiti priliku Viniciu Caposseli da predstavi svoje istorijske uspjehe iz prošlosti kao i da promovira svoj posljednji album “Pjesme Cupe”, koje su snimljene u različitim razdobljima i sa razmakom od 10 godina, koji predstavlja sintezu aktivnosti umjetnika, u kojima priča o folklornom ruralnom i mitološkom svijetu, u malim mjestima u unutrašnjosti, počevši od njegovog mjesta Irpinije (Kampanija) zemlje koja po krajoliku podsjeća na Bosnu i Hercegovinu. Kako bi se omogućilo što bolje razumijevanje značenja i dubine pjesama Capossele, Ambasada Italije je, zajedno sa studentima italijanskog jezika Univerziteta u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, prepremila knjižicu sa tekstovima pjesama i prevodom na lokalni jezik, što će omogućiti još bolju interakciju sa publikom.

Odlukom organizatora a za vjernu publiku cijena ulaznica za ovaj spektakularni koncert iznosit će simboličnih 5 KM.

Andrijana Copf
Autor 18.9.2017. u 10:51

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija