Srbija, u snu i na javi

Autor 26.5.2011. u 02:19

Srbija, u snu i na javi

PARIZ – Diplomate vodećih zemalja NATO garantovaće bezbednost Moameru el Gadafiju (59) i njegovoj porodici ako ode u izgnanstvo u Srbiju, koja se dobrovoljno ponudila da primi libijskog lidera, objavio je juče uticajni francuski nedeljnik “Kanar anšene” („Le Canard enchaine“) pozivajući se na izvore iz vlade francuskog premijera Nikole Sarkozija.

Ova vest nije šala. Pregovori sa Gadafijem se vode, a libijski vođa dobio je ponudu od zvaničnog Beograda da utočište nađe u vašoj zemlji. Ne mogu da vam otkrijem ko mi je to rekao, ali možete da računate da je informacija pouzdana – kaže Anželi za “Blic”.

Kako saznajemo iz pouzdanih izvora, Moamer el Gadafi i njegova porodica će dobiti azil u Srbiji i to je plod pregovora srpske Vlade i zvaničnika NATO. Za Gadafija je već pripremljen apartman u vojnom kompleksu Topčider, gde je neko vreme proveo i general Ratko Mladić, i tu će libijski ’vođa’, radi sopstvene  bezbednosti, provesti neko vreme. Vojska Srbije će ga čuvati ’kao malo vode na dlanu’ i organizovaće, kao i u Mladićevom slučaju, tzv. ’mrtvu stražu, što će reći da će vojnici-stražari pucati bez upozorenja na svakog ko se nenajavljen približi mestu obitavanja libijskog vođe Moamera el Gadafija. No, Srbija neće samo dobiti ’vruć krompir’ u svoje ruke već i veliku finansijsku pomoć od nekoliko država članica NATO, a kako se nezvanično može čuti i libijski Vođa je spreman da uloži ogromne novce u srpsku privredu. Naime, uslov za odmrzavanje Gadafijevih bankovnih računa u nekoliko zemalja, a među njima i USA, je da te ’odmrzute’ pare uloži u posrnulu srpsku ekonomiju. Naravno, ostaće koja milijardica i samom Vođi kako bi udobno proveo svoj vek u prijateljskoj i nesvrstanoj Srbiji. Eto šanse Srbiji da dođe do investicija – a priča se da Gadafi ima stotine milijardi na svojim računima svuda po svetu – i konačno postane ’lider’ u regionu čemu teži već dugi niz godina.  Ono što se nije moglo postići ’golim’ oružjem sada će Srbija osvojiti Gadafijevim novcem i biće ’jauk i škrgut zuba’ svima onima koji joj se konfrontiraju jer Srbija sada ima za saveznike i Istok i Zapad. Ministar spoljni Vuk Jeremić je napisao pesmu kojom će Vlada Srbije poželeti dobrodošlicu velikom Vođi:

 

”O Gadafi el Moamere vrati Orlove i Galebe

Leteće nad Srbijom našom milom domovinom

Moamere el Gadafi možeš platit’ i u nafti

O Libijo zemljo nesvrstana uskoro ćeš biti s nama”


Za sada imamo samo prvu strofu jer je ostatak ove pesme pod oznakom ’strogo poverljivo’…  No, ako bude sreće pevaćemo je svi na dočeku našeg velikog nesvrstanog prijatelja Moamera el Gadafija.

Nema razloga da Srbija ne nastavi svoju politiku ’ljubaznog domaćina’ za sve ’posrnule’ vođe revolucije koji su nepravedno označeni kao diktatori. Zašto ne bi Srbija ponudila ’azil’, na primer, Kim Džong Il-u predsedniku Severne Koreje? Možda on nema novaca kao Gadafi ali ima nuklearno oružje! Zamislite samo kako bi to bilo kada bi Srbija postala nuklearna sila? Onda bi stali rame uz rame ’velikim’ silama i više niko ne bi smeo da nas ucenjuje. Srbija bi pripojila sve srpske zemlje koje su se odvojile od ’matice’, a potom bi na red došla i Evropa, to jeste one države koje su najviše doprinele cepanju srpskih zemalja. Danas Srbija sutra ceo svet…

A kada se Srbija otrezni posle ovog pijanstva? Šta će onda biti? Pa ništa posebno. Ponovo ćemo bojažljivo da gradimo dobrosusedske odnose i izigravamo mirotvorce. Nismo mi ništa loše mislili, samo smo se malo zaneli. Ponela nas slava i pesma, a videli ste već do sada kako to ume da nas zanese, pa nas za čas eto kako svetimo Kosovo i prkosimo celom svetu. To je naprosto jače od nas, ali su Srbi i hrišćani i umeju da se pokaju za svoje grehe. Nismo mi mislili ništa loše samo su nas zlonamernici loše savetovali.

Ima onaj vic o miševima koji su interesu nauke bili izloženi dejstvu alkohola. Pa je tako jedan miš dobio da pije viski, drugi votku, a treći rakiju. Sutradan nađoše prvog miša kako spava mrtav pijan od viskija; drugi miš, koji je pio votku,  pevao je i igrao kao pomahnitao; treći miš, koji je konzumirao rakiju, stajao je pripijen uz žicu kaveza i besno siktao: mac mac, mac mac…

Srbija može lako postati zemlja za uvoz  potrošenih diktatora. Nije džaba Crna Gora ljuta na nas, ukrali smo im ideju ne pitajući za ’autorska prava’. Inače, Crnogorci su prvi svoju ideju sproveli i u delo kada su ’ugostili’ tajlandskog premijera Taksin Šinavatra koji je zbrisao pred besom sopstvenog naroda. Pošto je Premijer ‚pun kao brod’ to će crnogorska Vlada da iskoristi za dobrobit svoje zemlje i ponudi posrnulom Tajlanđaninu i državljanstvo. Osladilo se to Crnogorcima pa su odlučili da svoj novi ’brend’ ponude svima koji to žele, to jeste imaju novaca da plate. Ako imate para, ali i problema sa zakonom svoje zemlje, lepo uložite  u crnogorsku privredu i automatski dobijete i zaštitu, to jeste pasoš ove države. Ovo elegantno rešenje će vas koštati najmanje 500 000 hiljada eura, ali kako se ono kaže: plati pa se klati!. E tako bi sada i Srbija da iskoristi svoje potencijale i eventualno privuče neku ’krupniju ribu’, a od Moamera el Gadafija teško je zamisliti bolji ulov. Žrtvovaće se Srbija radi opšteg interesa, a ako nas se sete u Savetu bezbednosti sete, a ako ne nikom ništa… Mi smo samo ispunjavali svoju dužnost.

Autor 26.5.2011. u 02:19