Srebreni kesten za “Biti ili ne biti”

tačno.net
Autor 4.8.2017. u 10:40

Srebreni kesten za “Biti ili ne biti”

Noćas se Mostarski teatar mladih vratio iz Banja Luke gdje je boravio 10 dana na Drugom međunarodnom festivalu studentskih pozorišta Kestenburg.

eMTeeM je u okviru festivala u različitim selekcijama izveo 4 predstave i to: “Biti ili ne biti, to je pitanje”, “Mir”, “Oda radosti (Deveta nedovršena)” i “Fatima, nevjesta od boli” koja je igrana dva puta. Predstave su igrane u Banjalučkom studentskom pozorištu, Sceni Petar Kočić Narodnog pozorišta RS i Velikoj sceni Dječijeg pozorišta RS. Na festivalu je izvedeno ukupno 44 predstave iz 13 zemalja svijeta. Odlična posjeta i dobar prijem publike karakteristika su eMTeeM – ovih izvedbi.

U  predstavama su nastupili Ena Husić, Edina Delalić, Merjema Macić, Ajla Hodžić, Šejma Delalić, Ali Kamer Aksoy, Alem Neziri, Dino Gluhović, Haris Habibija, Tarik Zolj, Faris Količić i Muhamed Behram. Sve predstave režirao je Sead Đulić. Na kraju festivala eMTeeM – ovci su u Mostar donijeli 5 glumačkih nagrada, 5 kestena, i to: Ena Husić i Ali Kamer Aksoy za glumačka ostvarenja u predstavi “Fatima, nevjesta od boli”, a ansambli predstava “Mir”, “Biti ili ne biti, to je pitanje”, te “Oda radosti (Deveta nedovršena)” nagrade za ansambl igru.

Pored toga predstava “Biti ili ne biti, pitanje je sad” od stručnog žirija proglašena je najboljom predstavom u Srebrenoj selekciji i pripao joj je Srebreni kesten.

Pored ovih vrijednih priznanja eMTeeM je ugovorio niz učešća na festivalima, te dogovorio razna gostovanja. Valja još reći da je Mostarski teatar mladih na festivalu nastupio sa najvećim brojem predstava.

tačno.net
Autor 4.8.2017. u 10:40