Srednjoškolcima iz Jajca nagrada ‘Max van der Stoel’

tačno.net
Autor/ica 21.7.2018. u 14:51

Srednjoškolcima iz Jajca nagrada ‘Max van der Stoel’

Srednjoškolci iz Jajca dobitnici su ovogodišnje nagrade “Max van der Stoel” koja će im biti dodijeljena za izuzetnu hrabrost i inspirativni aktivizam, što je dovelo do sprečavanja dalje segregacije u školama u Jajcu, kao i u cijeloj državi, priopćeno je iz Misije OESS-a u BiH.

U ljeto 2016. godine, srednjoškolci u Jajcu pobunili su se protiv županijske odluke da se uspostavi nova škola samo za učenike Bošnjake. Provedbom te odluke nastavila bi se praksa “dvije škole pod jednim krovom”, produbljujući podjele između zajednica. Žiri je donio jednoglasnu odluku da nagradu “Max van der Stoel” za 2018. godinu dobiju učenici iz Jajca, koje predstavlja Vijeće učenika Srednje strukovne škole Jajce. Članovi žirija su odali priznanje za istrajnost, moralni autoritet i hrabrost učenika, te prepoznali potrebu njegovanja njihove težnje za inkluzivnim i kvalitetnijim obrazovanjem, prenosi Fena.

Obrazlažući svoju odluku, međunarodni žiri kojim predsjedava visoki povjerenik OESS-a za nacionalne manjine Lamberto Zannier kazao je kako su učenici iz Jajca imali hrabrosti definirati svoje potrebe i prioritete te da oni najbolje “mogu identificirati i zastupati načine za stvaranje harmoničnijeg okruženja za sebe dok se pripremaju za budućnost”.

“Njihovo postignuće je došlo nakon jednogodišnje borbe protiv segregacije i etničke podjele. To je pobjeda bez presedana i ona zaslužuje da bude promovirana kao pozitivan primjer kako neformalne grupe s limitiranim resursima mogu ostvariti progres tamo gdje su zakazali službeni kanali. Iako je odgovornost države da osigura inkluzivno i kvalitetno obrazovanje kada je u pitanju raznolikost, borba protiv segregacije i diskriminacije mora biti imperativ svih nas da bismo izgradili održivi mir. Postignuće srednjoškolaca iz Jajca je inspirativan primjer”, naglasio je Zannier.

Nagradu koja nosi ime uvaženog nizozemskog državnika i prvog visokog povjerenika OESS-a za nacionalne manjine, Maxa van der Stoela, u iznosu od 50.000 eura uspostavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske 2001. godine. Dodjeljuje se svake dvije godine osobi, grupi ili instituciji kao priznanje izvanrednih postignuća u cilju promoviranja integracije i društvene kohezije u državama članicama OESS-a.

Ceremonija dodjele nagrade održat će se u Hagu 9. studenoga 2018. godine.

RSE

tačno.net
Autor/ica 21.7.2018. u 14:51