Šta će nam muzej Maka Dizdara i opservatorij kad imamo šišu i ćevape?

Stela Kapidžić
Autor 31.5.2018. u 09:31

Šta će nam muzej Maka Dizdara i opservatorij kad imamo šišu i ćevape?

Astronomsko društvo Orion (AD ORION) pravni je nasljednik Univerzitetskog astronomskog društva Sarajevo koje je djelovalo u razdoblju 1963-1992.

U navedenom vremenskom razdoblju, astronomija na području Bosne i Hercegovine bila je jedna od najrazvijenijih naučno-istraživačkih oblasti na regionalnoj razini, osobito ako uzmemo u obzir i činjenicu da na području Bosne i Hercegovine prije 1960-tih godina prošlog stoljeća nije postojala tradicija bavljenja astronomijom.

Tokom zlatnog doba bosanskohercegovačke astronomije, Astronomska opservatorija na Trebeviću bila je blistavi svjetionik jednog novog vremena, a eho tog divnog razdoblja i danas je prisutan u usmenoj predaji i pismenoj ostavštini mnogih. Za generacije ljubitelja astronomije na području Bosne i Hercegovine, od kojih su mnogi kasnije postali profesionalci, Astronomska opservatorija na Trebeviću tada je predstavljala “prozor u svemir” dostupan svima.

Tokom Opsade Sarajeva (1992-1996), kompleks Astronomske opservatorije na Trebeviću u potpunosti je uništen, zajedno sa cjelokupnom opremom.

Udruženje za astronomiju Orion se već više od desetak godina bori da uradi nešto sa opservatorija na Trebeviću.

Naravno, Općina Stari Grad je putem javnog poziva dodijelila objekat od historijskog značaja, Bistrik kulu, u kojoj je bio smješten opservatorij, firmi Job Invest za otvaranje ugostiteljskog objekta. Objektivno, sta će nam muzej Maka Dizdara i opservatorij kad imamo šišu i ćevape?

Općina je činjenicu da je upisana kao vlasnik objekta upotrijebila, bez javne rasprave i konsultacija s ekspertima i drugim nivoima vlasti, da ostvari vlastiti kratkoročni interes i dugoročnu štetu po sebe i druge.

“Pretvoriti to u kafanu ra…di desetak pijanaca, jer u taj prostor ne može stati više od par stolova je zločin biblijskih razmjera. Kao u seriji “Zločinački umovi”, očigledno imamo posla sa ljudima kojima ništa nije sveto. Oni možda pravno mogu da urade sve to što su naumili, ali etika i moral tu ne stanuju. Mi ćemo se, kao Astronomnsko društvo Orion boriti svim snagama da se ova namjera obori. Generacije mladih su godinama gradile Astronomsku opservatoriju, tokom opsade je srušena, a sada se po drugi put ubija. Dignimo svi glas protiv toga. Nemojmo dozvoliti da nas mračnjaci vraćaju u srednji vijek i Opservatoriju koja je bila svjetionik nauke u bivšoj država srozavaju na šumski bircuz.

Za one koji ne znaju, gore sada nema vode, nema struje, nema kanalizacije, trebaju prilične pare da se objekat dovede u kakvo, takvo stanje da bi se koristio za bilo što. Ko to želi uložiti ili oprati pare? I to je pitanje koje se postavlja.

Kao osoba koja je utemeljitelj Opservatorije, duboko sam ogorčen i na samu ideju da se ovako nešto uradi. Umjesto da su se pobrinuli da se nađu sredstva za obnovu, a radi se o nekih pola miliona maraka za Bistruik kulu, birokrate su odlučile da im je bolje da uzmu stotinjak maraka za mjesečni najam. Grozno i nevjerovatno.” poručuje Muhamed Muminovic iz AD Orion.

On-line peticiju za spas opservatorija potpišite na linku:

https://www.onlinepeticija.com/spasimo_opservatoriju_na_trebeviu

Stela Kapidžić
Autor 31.5.2018. u 09:31