Šta Rusija uopšte radi u PIC-u ako ne poštuje ni BiH niti instituciju visokog predstavnika?

S. Š. U.
Autor 19.4.2022. u 12:49

Izdvajamo

  • Ruski ambasador zna da može reći šta god želi i proći nekažnjeno jer u Predsjedništvu BiH ima svog čovjeka koji konstantno ponavlja šta jeste, a šta nije u nadležnosti te institucije koju svojim djelovanjem podriva.

Povezani članci

Šta Rusija uopšte radi u PIC-u ako ne poštuje ni BiH niti instituciju visokog predstavnika?

Foto: N1

Već neko vrijeme svjedoci smo apsolutnog nepoštivanja ruskih diplomata onoga što čini državu BiH. Da li je prihvatljivo da država koja u svom vanjskopolitičkom nastupu podriva integritet BiH istovremeno sjedi u Vijeću za implementaciju mira (PIC) kao članica upravnog odbora?

Član Predsjedništva BiH i lider nekadašnjih socijalista, a današnjih nacionalista stranke SNSD-a Milorad Dodik, ranije je najavljivao kako će naći mehanzam da tuži visokog predstavnika za lažno predstavljanje.

Prilikom podnošenja polugodišnjeg izvještaja krajem prošle godine UN-u, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nije se obratio na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a jer je protiv toga bila Rusija. Ova država ima autoritet da onemogući Schmidtu obraćanje iako su njegovo imenovanje potvrdile sve članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) izuzev Rusije prilikom čega se naglašavalo da je potvrda Vijeća sigurnosti poželjna, ali ne i neophodna.

Kakva god se odluka donijela u BiH, međunarodni odnosi reflektiraju identitične podjele. Jednako kako ruskog ambasadora u BiH ne možemo proglasiti nepoželjnim i uskratiti mu gostoprimstvo, tako i Rusija ne može biti ona koja će odlučivati o legitimitetu visokog predstavnika.

“Rusija je član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (UO PIC). Ne postoji mehanizam za suspendovanje našeg učešća u poslovanju ove institucije”, kazali su za Klix.ba iz Ambasade Rusije u BiH.

Dodali su da je njihov stav u vezi s nelegitimnosti Schmidta kao visokog predstavnika u BiH “principijelan i dobro poznat”.

“Međutim, to ne mora značiti da ne učestvujemo u radu UO PIC-a”, ističu iz ruske ambasade.

Također su naveli da je Rusija spremna da razmotri mogućnost obnavljanja saradnje sa visokim predstavnikom ukoliko za to dobije neophodnu saglasnost Vijeća sigurnosti UN-a.

Proteklih nekoliko dana u javnosti su se pojavile informacije o tome da je ranije ove godine Rusija i službeno obavijestila kako suspendira svoje učešće u finansiranju OHR-a, a svjedoci smo i da svoja mišljenja iznova izdvaja iz zvaničnih komunikea PIC-a.

💬 Još jednom o izjavama gospodina Christiana Schmidta

▪️ Uglavnom izbjegavamo da komentarišemo izjave običnih građana ali ponekad je teško ignorisati izjave državljanina Njemačke Christiana Schmidta.

▪️ Evo šta on kaže. „Imenovan sam na isti način kao što i moji prethodnici“. Da li je gospodin Schmidt ozbiljan? Svi njegovi prethodnici, uključujući i takozvani presedan Christiana Schwartz-Schillinga, su dobili odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a. Osim Christiana Schmidta. Svi njegovi prethodnici imenovani su za visokog predstavnika konsenzusom članova Upravnog odbora. Osim Christiana Schmidta.

▪️ Istovremeno smatrati da je pristup Rusije neopravdan znači, po našem mišljenju, biti pod opojnim uticajem atmosfere u Bosni i Hercegovini.

▪️ Obratili smo pažnju na fudbalsku terminologiju u vokabularu Christiana Schmidta. Ali uostalom, svi razumiju da za suđenje u premijer ligi, što po nivou složenosti Bosne i Hercegovine, treba imati FIFA certifikat. Što na političkom jeziku znači – imati saglasnost Vijeća sigurnosti UN-a. Bez toga možete zviždati i pokazivati kartone samo u 10. Bundesligi.

▪️ I još jedna stvar. Za osobu koja sebe zamišlja kao visokog predstavnika, radi poštovanja prema građanima Bosne i Hercegovine, bolje je, sjedeći u kafiću u Berlinu, zamišljati da je Sarajevu. A ne obrnuto.

Press-služba Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini

Na osnovu kojeg legitimiteta se Ambasada Ruske Federacije prije nekoliko dana obratila “partnerima iz Upravnog odbora PIC-a” i tražila da se odluka visokog predstavnika kojom suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, poništi?

Dodik i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov funkcionišu po identičnoj matrici. Žele pravo na glas kako bi drugima onemogućili njihova prava i agresivno insistirali da dobiju ono što oni žele bez obzira na objektivne potrebe drugoga. Takvo ponašanje nikada nije progresivno i za cilj ima jedino uništenje cjelovitosti i podrivanje državnosti BiH praveći je vještački nefunkcionalnom i onemogućavanjem bilo kakvog političkog dogovora.

Ruski ambasador zna da može reći šta god želi i proći nekažnjeno jer u Predsjedništvu BiH ima svog čovjeka koji konstantno ponavlja šta jeste, a šta nije u nadležnosti te institucije koju svojim djelovanjem podriva.

Ako je stanje u BiH takvo kakvo jeste zbog floskule o Dejtonskoj “luđačkoj košulji“, kakve prepreke onda ima međunarodna zajednica koja se zavjetovala na održanje mira da napravi konkretne korake kako institucije do kojih je ona došla i koje je uspostavila više nikada niko ne podriva, kao što je to bio slučaj sa izbacivanjem Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a?

BiH je prisiljena trpjeti u fini verbalni celofan umotane uvrede i nipodaštavanja od čovjeka koji dolazi ispred države koja je izbačena iz međunarodnog tijela koji štiti i promovira ljudska prava. Bazična ljudska prava, skup principa, onoga što nas izdiže iz barbarstva.

Šta stoji iza interne logike ovakve postavke stvari ostaje nepoznato. Osim korištenja sportskih metafora kako bi jedni drugima odgovorili na stavove, u sportu kojim se bave ruski ambasador i visoki predstavnik u našoj zemlji izgleda da crveni kartoni ne znače automatsko isključenje iz igre. Otkad politička komunikacija u diplomatskim krugovima liči na reality show?

Klix.ba

S. Š. U.
Autor 19.4.2022. u 12:49