State Department daje podršku Schmidtu za Bonske ovlasti u BiH

RSE
Autor 5.11.2021. u 08:12

State Department daje podršku Schmidtu za Bonske ovlasti u BiH

Foto: Fehim Demir( EPA-EFE) 

Sjedinjene Američke Države (SAD) u potpunosti podržavaju visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i njegovu mogućnost da koristi sve neophodne ovlasti, uključujući i Bonske ovlasti, objavio je u četvrtak, 4.novembra portparol State Departmenta Ned Prajs (Price).

Prema njegovim rečima, sve neophodne ovlasti tebalo bi primjenjivati sve dok se ne okonča Agenda 5+2 i dok BiH ne bude mirna, suverena država, s teritorijalnim integritetom i nepovratno na putu ka evropskim integracijama.

Za ukidanje Visokog predstavnika u BiH su 2008. godine postavljena su 5+2 uslova i cilja, među kojima su raspodjela imovine između države i drugih nivoa vlasti, rješenje za vojnu imovinu, provođenje Konačne odluke za Brčko distrikt, fiskalna održivost BiH, te vladavina prava.

“Visoki predstavnik i njegova Kancelarija zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u tom zadatku. Žao nam je što Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nije moglo čuti visokog predstavnika Schmidta tokom rasprave o njegovom izvještaju na sjednici na kojoj je usvojena Rezolucija 2604”, istakao je Price.

On je dodao da SAD “snažno podržavaju vladu Bosne i Hercegovine, jer ona nastoji konsolidovati multietničku demokratiju i ojačati demokratske institucije, suzbiti korupciju i pružiti ekonomske prilike svim ljudima”.

U objavi se navodi i da Sjedinjene Države pozdravljaju akciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da jednoglasno obnovi mandat za operaciju EUFOR-a Althea.

“Ukorijenjena u Dejtonskom mirovnom sporazumu, operacija EUFOR-a Althea i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine (BiH). Kancelarija visokog predstavnika je civilna misija koja odgovara EUFOR-u Althea. Također igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti u BiH, podržavanju vladavine prava i pomaganju u reformi demokratskih institucija kako bi se unaprijedio napredak Bosne i Hercegovine na njenom euroatlantskom putu”, saopštio je Price.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je 3. novembra, jednoglasno s 15 glasova “za”, rezoluciju kojom je produžen mandat vojne misije Evropske unije (EUFOR Althea) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Svake godine Vijeće sigurnosti glasa o ponovnoj autorizaciji mandata multinacionalnih stabilizacijskih snaga, a svakih šest mjeseci organizira debatu o BiH. Tom prilikom visoki predstavnik u BiH podnosi polugodišnji izvještaj.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nije se obratio na sjednici Vijeća sigurnosti, jer je protiv toga bila Rusija, koja od ranije predlaže okončanje uloge međunarodnog izaslanika u BiH.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres poslao je Schmidtov izvještaj 15 članova Vijeća, a nakon glasanja o snagama EU, o Schmidtovim upozorenjima govorili su predstavnici Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Estonije i drugih zemalja Vijeća, koje su snažno podržale ulogu visokog predstavnika u BiH.

Funkcija visokog predstavnika sa statusom diplomatske misije u Bosni i Hercegovini je uspostavljena u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, koji se obično naziva Daytonski mirovni sporazum, dogovorenim 21. novembra 1995. u vojnoj bazi u američkom Dejtonu i potpisanim 14. decembra 1995. u Parizu, tačnije Aneksom 10 sa zadatkom da nadgleda provedbu mirovnog sporazuma.

OHR ima ovlasti za “konačnu interpretaciju” Sporazuma o civilnoj provedbi mirovnog rješenja.

Na osnovu Zaključaka Konferencije za implementaciju mira koja je održana u Bonu 9. i 10. decembra 1997. godine, OHR je dobio ovlasti na osnovu kojih je nametao i mijenjao zakone, izmijenio ustave u BiH, te smjenjivao izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

RSE

RSE
Autor 5.11.2021. u 08:12