Stotine građana Sarajeva poručilo vlastima: Nesposobni ste, odlazite!

D.Be/Klix.ba
Autor 6.4.2021. u 15:14

Stotine građana Sarajeva poručilo vlastima: Nesposobni ste, odlazite!

foto: Fokus.ba

Više stotina građana danas je protestnom vožnjom i šetnjom od Željezničke stanice do Parlamenta BiH, a zatim Vlade FBiH jasno iskazalo nezadovoljstvo jer državna i federalna vlast nisu nabavile vakcine protiv koronavirusa.

Protesti su počeli okupljanjem na platou ispred Željezničke stanice, odakle se kolona vozila uputila ka zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine. Tu su im se pridružili ostali građani, a u polusatnim protestima pozvali su državnu vlast da podnese ostavke jer nije bila u stanju nabaviti vakcine za građane, čime su direktno ugroženi životi onih iz čijih džepova primaju visoke plate. Potom se kolona vozila i građana uputila ka Pofalićima, odnosno ka zgradi Federalne vlade, gdje su pozvali premijera Fadila Novalića i njegove ministre da odmah podnesu ostavke. Demonstranti su skandirali “Izlazite napolje”, “Odlazite, paraziti”, “Igrajte se države”, “Fadile, lopove”…

Ogorčeni građani su pozvali i sugrađane u drugim dijelovima BiH da na ulicama iskažu nezadovoljstvo, jer smatraju da je davno pređena crvena linija i da bh. političare nije briga ni za zdravlje ni za živote ljudi, već su bitni samo sami sebi, dok odgovaraju svojim stranačkim liderima, a ne narodu.

Organizatori protesta su ponovili zahtjeve, a to su ostavke kompletne Federalne vlade, kao i Vijeća ministara BiH zbog, kako se navodi, haosa u kojem svakog dana u prosjeku umire 50 naših sugrađana i što su nadležni pokazali i dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se s pandemijom.

Demonstrant ispred Parlamenta BiH traži ostavku Vijeća ministara (Foto: T. S./Klix.ba)
Demonstrant ispred Parlamenta BiH traži ostavku Vijeća ministara (Foto: T. S./Klix.ba)

Datum koji su organizratori izabrali za održavanje protesta simboličan je, jer se danas obilježava Dan grada Sarajeva, a ovom prilikom organizatori su poručili da je na današnji dan BiH oslobođena jednih fašista (Drugi svjetski rat op.a.) i da je vrijeme da se, kako kažu, danas oslobodi drugih.

Na listi njihovih zahtjeva nalazi se i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, koja ima rok od 14 dana da izađe s jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbu protiv pandemije koronavirusa te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Za ispunjenje ovih zahtjeva postavljen je rok od sedam dana, dakle do 13. aprila 2021. godine, jer svaki dan je, kako navode, kockanje sa životima građana.

Organizatori su najavili i nove proteste ako se zahtjevi ne ispune.

klix.ba

D.Be/Klix.ba
Autor 6.4.2021. u 15:14