Sud BiH odredio pritvor osumnjičenima za ratni zločin na Sokocu

RSE
Autor 18.9.2020. u 13:10

Sud BiH odredio pritvor osumnjičenima za ratni zločin na Sokocu

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odredio je jednomjesečni pritvor osumnjičenim za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, koji je počinjen 1992. godine u Novoseocima na području opštine Sokolac, udaljenoj četrdesetak kilometara od Sarajeva.

Pritvor je određen Milanu Tupajiću, Dragomiru Obradoviću, Momčilu Pajiću, Aleksi Gordiću, Miladinu Gaševiću, Momiru Kezunoviću, Branislavu Kezunoviću, Željku Gaševiću i Jadranku Šuki, saopšteno je u petak, 18. septembra iz Suda BiH.

Navodi se da pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana hapšenja osumnjičenih, odnosno do 16. oktobra ili do nove odluke Suda.

U srijedu 16. septembra policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), uhapsili su ovih devet osoba osumnjičenih za ubistva civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci.

Tužilaštvo BiH je Sudu BiH 17. septembra predložilo pritvor za ovih devet osoba, zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Osumnjičeni se terete se za učešće u udruženom zločinačkom pothvatu (UZP) i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba opštine Sokolac, vojske i policije Republike Srpske.

RSE

RSE
Autor 18.9.2020. u 13:10