Sud BiH prvostepeno odlučio: Vlasnik Lagera može biti izručen Hrvatskoj

Avdo Avdić/Istraga.ba
Autor 19.10.2020. u 15:30

Sud BiH prvostepeno odlučio: Vlasnik Lagera može biti izručen Hrvatskoj

Foto: Istraga.ba

Hrvatsko pravosuđe potražuje vlasnika Lagera zbog korupcije prilikom izgradnje Vjetroparka kod Knina. Obećao dati 45 hiljada eura mita Josipi Rimac. Milenko Bašić živi u Posušju i uživa podršku HDZ-a BiH.

Milenko Bašić, vlasnik kompanije “Lager” iz Posušja može biti izručen pravosudnim organima Republike Hrvatske, zaključio je Sud BiH, saznaje Istraga.ba.

“Utvrđuje se da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje pravosudnim organima Republike Hrvatske potraživanog Milenka Bašića u cilju krivičnog gonjenja zbog sumnje da je počinio krivično djelo davanje mita za trgovanje uticajem iz člana 296 stav 1 Krivičnog zakona Republike Hrvatske”, navedeno je u Rješenju Suda BiH donesenom 14. oktobra ove godine.

Na ovo Rješenje odbrana Milenka Bašiča ima pravo žalbe. No, bez obzira na stav Suda BiH,i prvostepeni i drugostepeni, konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde BiH Josip Grubeša. Stav Suda nije obavezujući.

Bašić je, podsjećamo, drugoosumnjičeni u predmetu “Vjetroelektrane” zbog kojeg je krajem maja ove godine uhapšena bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac, u tom trenutku državna tajnica Ministarstva uprave Republike Hrvatske.

hapšenje Josipe Rimac

Hrvatska policija je tada saopćila  da se uhapšena Rimac sumnjiči  da je od početka 2019. godine pa do kraja maja dogovorila s vlasnikom Lagera Milenkom Bašićem i direktorom te firme Draganom Stipićem  kako će, koristeći svoj položaj državne tajnice, osigurati dobivanje dozvola, uvjerenja i sklapanje ugovora radi izgradnje, puštanja u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za Vjetroelekranu Krš-Pađane, uprkos neispunjavanju svih propisanih uslova. Bašićeva kompanija Lager u Hrvatskoj je za potrebe tog biznisa osnovala firmu C.E.M.P. doo Donji Stupni, te podružnicu firme Lager u Karlovcu. Kako bi im omogućila ubrzano izdavanje dozvola, Rimac je od Bašića i Stipića zatražila da u poslovima osiguranja Vjetroelektrane angažuju posrednika u osiguranju po njenom izboru. U pitanju je osiguravajuće društvo Generali osiguranje d.d. u kojem kao zastupnica radi sestra Josipe Rimac – Nediljka Radić.

Vjetropark kod Knina (foto: Portal.hr)

“Josipa Rimac je s posrednikom osiguranja dogovorila da će dio provizije u iznosu od 45 hiljada eura isplatiti njoj, na šta su okrivljeni Milenko Bašić i Dragan Stipić pristali”, navedeno je u dokumentaciji hrvatskog pravosuđa na osnovu koje je traženo izručenje Milenka Bašića.

Vlasnik Lagera trenutno živi u svom domu u Posušju.  Prema pisanju HDZ-u bliskog portala Klix, firma Milenka Bašića je najprofitalbilnija kompanija u BiH. Njihova prijavljena dobit tokom 2019. godine iznosila je oko 115 miliona maraka. Ova kompanija se bavi prodajom mašina za rudnike, a prema informacijama Istraga.ba, u nekoliko slučajeva je utvrđeo da su rudnicima isporučivali polovne mašine koje su prikazivali kao nove. Godinama ova kompanija uživa zaštitu HDZ-a BiH i Uprave za indirektno oporezivanje koja je Lagerov uvoz mašinaž u BiH proglasila “službenom tajnom”, zbog čega čak ni državnim zastupnicima nisu dostavljene informacije o poslovanju ove firme.

Brat Milenka Bašića se zove Ivan Inja Bašić. Policijske agencije iz regije su ga dovodile u vezu sa organizovanim kriminalom i trgovinom narkoticima, a povezivan je i sa pripadnicima Zemunskog klana. Nekoliko puta je hapšen u Hrvatskoj zbog sumnjivog uvoza skupocjenih automobila. U martu ove godine iz Remetinca je pušten uz kauciju od 8 miliona kuna, ali je u junu ponovo uhapšen.

O vezama porodice Bašić sa politikom i organizovanim kriminalom Istraga će detaljno pisati u narednim danima.

istraga.ba

Avdo Avdić/Istraga.ba
Autor 19.10.2020. u 15:30

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija