Sudske odluke, političari nedodirljivi

Dženana Halimović
Autor 8.8.2017. u 09:32

Sudske odluke, političari nedodirljivi

Općinski sud u Sarajevu oslobodio je prvostepenom presudom devet optuženih u slučaju “Energopetrol”. Članove tadašnje Vladine komisije za provođenje tendera za dokapitalizaciju naftne kompanije“Energopetrol”, bivšeg direktora firme Namika Bušatlića, te Nedžada Brankovića, bivšeg premijera Federacije BiH, općinsko Tužilaštvo je teretilo za nesavjestan rad u službi i sklapanje štetnog ugovora, što je prema optužnici “Energopetrol” i Federaciju BiH oštetilo za 16 miliona eura.

Svih sedam članova Komisije, Kasema Ćatović, te Mirko PuljićSead KresoAhmed ŽilićAnka ŠešlijaAlma Haseta i Safet Proho, uz nekadašnjeg direktora “Energopetrola” Namika Bušatlića oslobođeno je optužbi za sklapanje štetnog ugovora.

Oslobođen je i nekadašnji premijer FBiH Nedžad Branković kojeg je optužnica teretila za nesavjestan rad u službi. Tačnije, da je propustio pokrenuti inicijativu za angažovanje revizorske kuće, koja je trebalo da sačini završni nalaz o ulaganju, pa Vlada nije pravovremeno mogla aktivirati bankovne garancije konzorcija.

Za Brankovića ovo je bila i očekivana odluka jer se, kako je rekao, nije sudilo djelu, nego liku.

“Od početka slučaja ja sam govorio da je ovo proces protiv lika, a ne djela i mislim da konačno neko javnosti treba da kaže kome treba ovaj proces i kome su trebali ovi ljudi i ova imena u procesu”, kazao je Branković.

Nije samo za Brankovića ova presuda bila očekivana. U njegovom je slučaju, svaka optužba završavala upravo oslobađanjem, što je on često komentirao kako je radio “sve po zakonu”.

Brankovića je 2012. godine Vrhovni sud Federacije BiH oslobodio optužbe da je iskoristio svoju funkciju direktora “Energoinvesta” kako bi kupio stan od 132 m² u Sarajevu. Prema optužnici, on je stan vrijedan 130.000 eura platio certifikatima u protuvrijednosti 920 maraka (470 eura).

U kupovini je posredovala Vlada Federacije BiH, odnosno tadašnji premijer Edhem Bičakčić, Brankovićev stranački kolega, pa su u konačnici stan platili “Energoinvest” i Vlada FBiH.

Također se veže i uz prodaju kongoanskog duga 3,3 miliona dolara, iako je on prema “Energoinvestu” iznosio više od 29 miliona. Pominje se i uz nezakonitosti u radu Željeznica Federacije BiH, ali mu do sada niko nije dokazao te tvrdnje.

“Enormni troškovi postupka”

Posljednji proces je i za advokata drugooptuženog Ahmeta Žilića, Fahriju Karkina bio kontroverzan, ponajprije, kako kaže, jer će troškovi trogodišnjeg postupka biti enormni. Pored toga, tvrdi, znalo se da nalaz vještaka pokazuje da nema osnova za dalje vođenje krivičnog postupka.

“Ogromni su troškovi, 70 je pretresa puta deset advokata. Znate li koji su to troškovi, pa troškovi vještačenja, pa plaće sudiji? Sve su to ogromni troškovi. Tužilac to neće osjetiti, jer nema nikakve odgovornosti niti kada ima ovakvu presudu niti drugačiju. Od početka kada je odbila nalaz od vještaka Abida Hodžića jasno je bilo da taj nalaz ne može biti podloga za osuđujuću presudu”, ocjenjue Karkin.

Prema optužnici sklopljen je štetan ugovor tokom dokapitalizacije s konzorcijem “INA-MOL” po “Energopetrol” koji je u konačnici tu kompaniju i Vladu FBiH koštao 16 miliona eura.

I bivši direktor “Energopetrola” Namik Bušatilić kaže da nije iznenađen ovakvim razvojem događaja.

“Pogotovo ako se dovede u ovakvu situaciju, a čvrsto i utemeljeno nije kriv nizašta, normalno da mi je satisfakcija i svaka čast sudu s obzirom kakva su danas vremena”, naveo je Bušatlić uz ocjenu da će mu nedostajati “druženje” s kolegama s optuženičke klupe svakog ponedjeljka, što je radio od 2014. godine kada je proces i počeo.

Bušatlić: Svaka čast sudu

Bušatlić: Svaka čast sudu

Tužilaštvo je prema stavu Suda propustilo van razume sumnje dokazati da su optuženi počinili djelo za koje se terete, te su stoga oslobođeni.

Tužilaštvo se nije izjasnilo o tome hoće li se žaliti na presudu.

Radio Slobodna Evropa

Dženana Halimović
Autor 8.8.2017. u 09:32