Svaki prijedlog Obiteljskog zakona koji ne sadrži životno partnerstvo u definiciji obitelji je neprihvatljiv

tačno.net
Autor 11.10.2017. u 15:11

Svaki prijedlog Obiteljskog zakona koji ne sadrži životno partnerstvo u definiciji obitelji je neprihvatljiv

Dorađeni Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, o čijim su doradama pisali samo neki mediji, ne može se smatrati prihvatljivim ako prava izvanbračnih i bračnih zajednica nisu u potpunosti izjednačena. Nadalje, definicija obitelji u dorađenom Nacrtu mora eksplicitno navoditi i životno partnerstvo te neformalno životno partnerstvo, kao  i djecu u partnerskoj skrbi, a čije odnose uređuje poseban zakon – Zakon o životnom partnerstvu. Pokušaj da se prava obitelji koje nisu braku ograniče novim Obiteljskim zakonom ili jednostavno „izbrišu“ nije ništa drugo nego diskriminacija i nastavak nasilja protiv tih obitelji koje provodi desno-klerikalni lobi koji dominira kako užom, tako i širom radnom skupinom Obiteljskog zakona.

Zaključno, upozoravamo hrvatsku javnost da ne nasjeda na umirujuće poruke koje Vlada komunicira preko određenih medija, a bez provođenja temeljite javne rasprave. Apeliramo također na zastupnice i zastupnike Hrvatskog sabora, posebno na Odbor za ravnopravnost spolova i njegovog predsjednika, da ne propuste uskladiti svaki prijedlog zakona koji dolazi iz Vlade RH s pravnim okvirom Republike Hrvatske i Europske Unije tako da uključuje sve prepoznate i zakonom uređene oblike obiteljskih zajednica: brak, izvanbračnu zajednicu, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo, kao i djecu u partnerskoj skrbi.

Danas, povodom Međunarodnog dana izlaska iz ormara (Coming Out Day), upozoravamo da svaki pokušaj smanjivanja prava LGBTIQ osoba u zakonima, direktno doprinosi širenju neprijateljskog okruženja u kojima nismo sigurne i sigurni slobodno živjeti svoje identitete, kao i reproduciranju diskriminacije i nasilja protiv nas i naših obitelji, stoji u priopćenju Zagreb Pride.

tačno.net
Autor 11.10.2017. u 15:11