Svečano otvoren vjetropark Podveležje kod Mostara

tačno.net
Autor/ica 2.3.2021. u 16:53

Svečano otvoren vjetropark Podveležje kod Mostara

Foto: nap.ba

Za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta 2021. godine otvorena je nova vjetroelektrana u Podveležju, Grad Mostar. Svečanosti otvaranja prisustvovali su g. Željko Komšić i g. Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva BiH, g. Admir Andelija, generalni direktor EP BiH, g. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, uz učešće Njemačke ambasade u Bosni i Hercegovini i Njemačke razvojne banke za obnovu (KfW).

Nova vjetroelektrana ima 15 vjetroagregata i godišnju proizvodnju električne energije bez emisija od 120 GWh, što odgovara potrošnji 40.000 kućanstava s održivo proizvedenom, jeftinom energijom. Ukupna investicija za vjetroelektranu iznosi 81,2 miliona eura, koju djelomično snosi Elektroprivreda (EP) BIH. Njemačka u troškovima učestvuje bespovratnim sredstvima u iznosu od 0,4 milijuna eura i zajmom subvencioniranim kamatama od 65,0 miliona eura. Aktivnu provedbu ovog projekta vrše EP BIH i Njemačka razvojna banka za obnovu (KfW), naveli su u saopćenju ambasade Savezne Republike Njemačke.

“Promocija jeftine, klimatski prihvatljive energije i povećanje energetske učinkovitosti su težišta bilateralne razvojne saradnje između Bosne i Hercegovine i Njemačke. Ukupni opseg saradnje u energetskom sektoru nedavno je iznosio 385 miliona eura. U sklopu ove saradnje 2019. godine otvorena je i vjetroelektrana Mesihovina. U pripremi su dodatne vjetroelektrane”, istakli su.

Margret Uebber, njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini, rekla je da je radosna zbog otvaranja. “Bosna i Hercegovina je poduzela još jedan korak na putu energetske tranzicije – a time i kao članica energetske zajednice. Zemlja ima izvanredan potencijal za korištenje održivih energija, uključujući energiju vjetra i sunca. Njemačka je spremna i dalje angažirano pratiti Bosnu i Hercegovinu na ovom putu. Također bismo trebali uzeti u obzir velike mogućnosti za privatna ulaganja na slobodnom tržište energije“.

tačno.net
Autor/ica 2.3.2021. u 16:53