Svečano otvorenje izložbe “Mir sa ženskim licem” 8.3.2019.

tačno.net
Autor 5.3.2019. u 09:57

Svečano otvorenje izložbe “Mir sa ženskim licem” 8.3.2019.

Svečano otvorenje izložbe “Mir sa ženskim licem” održati će se u petak, 8.3.2019. godine u Historijskom muzeju BiH u 15 časova.

Izložba „Mir sa ženskim licem“ rezultat je saradnje i nastojanja ženskog mirovnog pokreta Mir sa ženskim licem i Foruma Civilna mirovna služba (forumZFD) da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini (BiH) integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata. Ova izložba govori o ženama koje su u poslijeratnoj BiH vodile male (a velike) bitke za svoja i prava drugih i obnavljale ratom razoreno društvo.

Životne priče koje je tim Historijskog muzeja BiH pretvorio u izložbu su nove stranice historije ove zemlje – jedinstvene jer u fokus stavljaju žene i lično iskustvo nasuprot opštoj politici supremacije nacije i kolektiviteta nad pojedincem i marginalizacije ženskih iskustava i postignuća.

Priče predstavljene na ovoj izložbi pokazuju da žene nemaju samo ulogu žrtve u ratu i nakon ratova, već da su one i aktivne članice društva koje svojim sposobnostima, snagom i voljom pokreću pozitivne društvene promjene i vrijednosti. Ova izložba posvećena je svim ženama Bosne i Hercegovine koje se svakodnevno trude i rade na izgradnji mira.

Kustosica izložbe: Elma Hodžić
Prostorno oblikovanje i grafički dizajn: Sanja Vrzić

Link za facebook event: https://www.facebook.com/events/627212634384350/

tačno.net
Autor 5.3.2019. u 09:57