Šveđani i abortus

Petar Fehir
Autor 13.4.2017. u 11:59

Šveđani i abortus

Švedska nam je u mnogo čemu uzor.

Posebno u pitanjima ljudskih prava, liberalnog odnosa prema različitostima, toleranciji i parametrima za sreću – jedine vage koja se ne da izmanipulirati.

Što naravno ne znači da prava pojedinca mogu ugroziti opći interes ili prava drugih. Željka bi Markić i njena smiješna katolibansko-obiteljska udruga u Švedskoj ostala kratkih rukava. Radila bi ćorav posao.

Kao i njihova istomišljenica Ellionor Grimmark, babica iz Jönköpinga, koja je, pozivajući se na prigovor savijesti, odbila asistirati pri abortusu.

Sad je spor izgubila i na višem sudu i dužna je platiti sudske troškove čak 600 000 kruna.

Tražila je odštetu za diskriminciju i pozvala se na svoje pravo na „stav“ prema abortusu. Sud nije vagao njeno pravo, već je kao „starije“ naglasio obavezu svih davalaca usluga u zdravstvenoj zaštiti da pruže pomoć potrebitima bez „mogućnosti“ da biraju oblik, metodu ili način. Da, drugim riječima, poštivaju zakon.

„Ljudi koji se obrate zdravstvenim ustanovama za pomoć ne trebaju razmišljati kakve netko od zdravstvenih radnika ima poglede na pružanje usluga.“ – stoji u obrazloženju odluke suda.

I krovna zdravstvena organizacija u Švedskoj podržava odluku. „Nismo ni očekivali niša drugo“ – kaže Ann Johansson zamjenica predsjednika Saveza zdravstvenih radnika.

Ministar zdravlja, Gabriel Wikström, ne želi komentirati pojedinačne slučajeve, ali ističe kako bi se zdravstvene usluge trebale bazirati na naučnim pretpostavkama, a ne na „osobnoj volji“ pojedinca. „Odbijanje pružanja usluga abortusa ili preventivnih sredstava izjednačeno je s opstrukcijom i nedopustivo je“ – kaže ministar.

Tako, ako se neka simpatizerka „u ime obitelji“ suoči s problemom da joj netko u Hrvtaskoj ne želi pružiti ovakvu vrstu pomoći dobro je došla u Švedsku.

Pa ista smo zemlja, zar ne?

Petar Fehir
Autor 13.4.2017. u 11:59