Svjetski dan pozorišta i 40. rođendan ‘Glumca’: Glumac ima samo jedan most, a to je pozorište

Andrijana Copf
Autor 27.3.2018. u 12:12

Svjetski dan pozorišta i 40. rođendan ‘Glumca’:  Glumac ima samo jedan most, a to je pozorište

Narodno pozorište Mostar Svjetski dan teatra obilježava izvedbom kultne predstave Zijaha A. Sokolovića “Glumac… je glumac… je glumac” u četvrtak, 29. 3. 2018. u 19.30 sati na Velikoj sceni, kada ćemo proslaviti i punih 40 godina od premijernog izvođenja ove predstave. Svjetski dan teatra i punih 40 godina od izvedbe predstave koja je umjetnički fenomen, prava je svečanost umjetnosti u Narodnom pozorištu Mostar.

Kada živite pored rijeke, tako blizu, a između brda, a ima samo jedan most, onda je to nešto posebno. Ja sam Glumac, koji isto živi pored rijeke, između brda, a ima samo jedan most, a to je pozorište, onda je to nešto stvarno posebno. Zato Mostar!”, izjavio je Sokolović povodom izvedbe predstave u Mostaru.

Predstavu je Sokolović premijerno izveo na Festivalu MESS u Sarajevu 30.3.1978. godine, a Svjetski dan teatra, kao i činjenica da jedna predstava postoji 40 godina, da je 40 godina igra isti glumac koji joj je i autor, 40 godina predstave koja govori o filozofiji umjetnosti, o tome šta je glumac i zašto postoji, čini ovaj jubilej značajnim za cijelu teatarsku zajednicu i pravu svečanost obilježavanja Svjetskog dana teatra. Izvedba u NPM-u je 1620. izvedba predstave i jedina u BiH kojom se obilježava 40. rođendan ‘Glumca’.

Na dan kad se obilježava Svjetski dan pozorišta 27. 3., našoj publici podijelit ćemo određeni broj ulaznica za ovu predstavu koja je pravi umjetnički fenomen, doživjela je planetarni uspjeh, prevedena na nekoliko svjetskih jezika, igrana u Beču, Berlinu, Londonu, New Yorku, Rimu, Warszavi, Sydneyu, Ljubljani, Zagrebu, Beogradu…, objavljeno je i treće izdanje knjige o njoj…

Poruka iz Narodnog pozorišta Mostar u povodu Svjetskog dana teatra u duhu je poruke koju je uputio Simon McBurney: pozorište neće nestati unatoč svim promjenama i vremenima, pozorište je utočište obespravljenih, pozorište je zajednica, pozorište je povratak sebi, pozorište je beskrajno, pozorište ne poznaje granice i zidove, pozorište spaja, pozorište briše daljine, pozorište je most… Narodno pozorište Mostar je takvo mjesto.

Andrijana Copf
Autor 27.3.2018. u 12:12

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija