TI: Političke stranke u BiH nisu prikazale realne informacije o finansiranju tokom izbora

RSE
Autor 5.2.2021. u 12:05

TI: Političke stranke u BiH nisu prikazale realne informacije o finansiranju tokom izbora

Foto: Ilustracija

Nevladina organizacija Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) evidentirala je da su petnaest vodećih političkih stranaka u BiH u svojim postizbornim izvještajima za protekle lokalne izbore prikazale oko 2,2 miliona eura troškova propagande, a potrošile znatno više.

Samo troškovi medijskog i oglašavanja putem bilborda koje je tokom protekle kampanje za lokalne izbore evidentirao Transparency International u BiH, premašuju prijavljeni iznos za oko 800 hiljada eura.

Lokalni izbori u BiH održani su 15. novembra 2020.

Ovo, kako navode iz TI BiH pokazuje da stranke nisu realno prikazale informacije o finansiranju.

Također, TI BiH je istakao da nisu evidentirani troškovi online i drugih oblika oglašavanja za koje ne postoje podaci, „što jasno pokazuje da je iznos koji su stranke stvarno potrošile na propagandu daleko veći“.

„TI BIH već godinama ukazuje na nedostatke Zakona o finansiranju političkih stranaka koji omogućava partijama da zaobilaze prijavljivanje svih prihoda i rashoda, što su pokazali i posljednji postizborni finansijski izvještaji stranaka koje je objavila CIK“ navode iz TI BiH.

Kao primjer navode da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u svojim izvještajima prikazao ukupne troškove propagande od oko 400 hiljada eura, mada su, prema procjeni TI BiH samo bilbordi i medijsko oglašavanje vrijedili oko 700 hiljada eura.

Stranka demokratske akcije (SDA) navodi da je potrošila oko 400 hiljada eura napropagandu, dok podaci TI BIH govore da je vrijednost oglašavanja bila veća od 460 hiljada eura.

Podaci koje je prikupio TI BIH, a koji se odnose na samo dva oblika oglašavanja drastično se razlikuju od ukupnih troškova propagande iskazanih u izvještajima. Tako su utvrđena odstupanja od prijavljanih iznosa i kod Partije demokratskog progresa (PDP) oko 250 hiljada eura, Srpske demokratske stranke (SDS) oko 200 hiljada eura, Ujedinjene Srpske 35 hiljada eura, kao i izvještajima Naroda i pravde (NIP) oko 100 hiljada eura.

„TI BIH već godinama ukazuje da stranke ne prijavljuju sve prihode kojima raspolažu, a dio kampanje finansiraju brojne privilegovane privatne kompanije koje posluju sa državom što je zakonom zabranjeno“, navode iz TI BiH.

Takođe, kampanju stranaka često finansiraju javne institucije i javna preduzeća, što je takođe zabranjeno.

Posmatrači TI BIH su tokom monitoringa predizbornog perioda zabilježili 32 slučaja gdje se oprema javnih preduzeća i institucija koristila u stranačke svrhe i 21 primjer plaćenog oglašavanja institucija kojima su se promovisali kandidati.

TI BIH najavio je kako će prikupljenu dokumentaciju o monitoringu oglašavanja u medijima i vanjskom oglašavanju političkih partija dostaviti CIK-u, čiji revizori tek trebaju pregledati finansije političkih partija i utvrditi istinitost prikazanih podataka.

RSE

RSE
Autor 5.2.2021. u 12:05