Tineke Strik: Činjenica da se Schmidt odbija uključiti u javnu raspravu dodatno potkopava legitimitet njegovih odluka

tačno.net
Autor 24.1.2023. u 16:46

Tineke Strik: Činjenica da se Schmidt odbija uključiti u javnu raspravu dodatno potkopava legitimitet njegovih odluka

Foto: tinekestrik.eu

Nakon današnjeg sastanka sa Visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, koji je jutros, 24. januara, održan u Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET), europarlamentarka Tineke Strik oglasila se tim povodom.

Tineke Strik je istakla da je razmjena mišljenja sa Schmidtom bila prilično razočaravajuća jer se činilo da postoji nedostatak razumijevanja za razloge zbog kojih je kritiziran.

„Moj razlog za traženje ovog sastanka bio je osigurati određeni stepen odgovornosti prema građanima BiH koji su pogođeni njegovim odlukama, s obzirom na to da se gospodin Schmidt posljednjih mjeseci skrivao od javne rasprave, stoga smatram da je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih vrata zaista problematično, jer to također onemogućuje da javno komentiram što je ko tačno rekao tokom sastanka“, kazala je Strik.

Ona je dodala da je izrazila svoju ozbiljnu zabrinutost u vezi sa sadržajem i vremenom njegove odluke 2. oktobra.

„Ona cementira podjele, umjesto da se kreće prema uključivom društvu. Retroaktivno mijenjati pravila izbora dovodi birače u zabludu i stvara nepovjerenje. Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a, oduzimajući im sve poticaje za sudjelovanje u pregovorima o prijeko potrebnim demokratskim reformama za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava“, naglasila je Strik

Činjenica da se gospodin Schmidt odbija uključiti u javnu raspravu dodatno potkopava legitimitet njegovih odluka te sam ga pozvala da se javno obrazloži, zaključila je europarlamentarka.

tačno.net
Autor 24.1.2023. u 16:46