Trideset europarlamentaraca traži istragu protiv Varhelyja zbog pomaganja Dodiku

tačno.net
Autor 12.1.2022. u 15:30

Trideset europarlamentaraca traži istragu protiv Varhelyja zbog pomaganja Dodiku

foto: N1

Katalin Cseh, rođena Kanađanka s mađarskim pasošem na Twitteru objavilla je poziv za sprovođenje istrage protiv evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyja.

– Sa kolegama iz Evropskog parlamenta, pozivamo na istragu o navodnoj ulozi komesara Varhelyija u pomaganju separatističkoj eskalaciji Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini. EU treba čvrsto i vjerodostojno stati na stranu mira. Ljudi u BiH i šire zaslužuju jasnoću o tome – napisala je Cseh na Twitteru.

Izvor : Twitter

Zahtjev upućen predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen potpisalo je 30 europarlamentaraca.

Podsjetimo, još u oktobru prošle godine portal politico.eu je pozivajući se na više neimenovanih dužnosnika evropskih institucija i na analizu internih dokumenata, teško optužio mađarskog diplomata, bliskog premijeru Viktoru Orbanu za pristranost i favoriziranje Srbije.

– Povjerenik Varhelyi nadgledao je kampanju umanjivanja zabrinutosti u vezi s vladavinom prava u državama kandidatkinjama za članstvo u EU. Iako bi mađarski diplomat trebao dati nepristrane procjene svih zemalja kandidatkinja, on prije svega zagovara kandidaturu jedne zemlje – Srbije, uprkos činjenici da Beograd nije napredovao po ključnim pitanjima, a u nekima je čak i nazadovao, prema tijelima za nadzor demokratije – naveo je Politico.eu.

N1

tačno.net
Autor 12.1.2022. u 15:30