Trideset pet žrtava čeka vječiti smiraj

Sadik Salimović / RSE
Autor 11.7.2018. u 09:10

Trideset pet žrtava čeka vječiti smiraj

foto: RSE

Na zajedničkoj dženazi u Memorijalnom centru u Potočarima biće ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, među kojima i četiri maloljetnika.

Riječ je o dječacima koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni. Najmlađi među njima je Vesid Ibrić. Imao je 16 godina kada je ubijen. Feris Mehmedović također je imao 16 godina.

Među 35 žrtava su i posmrtni ostaci mladog bračnog para – Nijazije i Remzije Dudić. Remzija je imala 20 godina kada je ubijena zajedno sa suprugom i bila je u šestom mjesecu trudnoće.

“Rastao sam se sa bratom Nijazijom, negdje ublizini Zvornika. Otišao je sa suprugom u drugom pravcu, mislim prema Vlasenici, i od tada se nismo vidjeli. Prošlog ljeta je identifikovan zajedno sa suprugom, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u jednoj šumi između Vlasenice i milića. Danas smo se sastali i ne mogu da znam kakak je to osjećaj”, kaže Omer, Nijazijin brat.

Potočare su u utorak stigli učesnici “Marša mira” iz Nezuka, Goražda i Žepe. Među njima je bila i Mirsada Delić, Srebreničanka, koja sada živi u Danskoj.

“Drugi put sam na ‘Maršu mira’. Dolazim iz Danske da bih učestvovala u ovom pohodu, da, kroz priče preživjelih koji su sa nama pješačili, pokušam osjetiti bar dijelom šta su sve preživjeli moji sugrađani na ovom teškom putu. Pokušavam da osjetim svu bol koji su imali na tom putu do slobodne teritorije. Nažalost, mnogi nisu to dočekali. Zato poručujem da ni jedan rat ne vrijedi ljudskih života”, poručuje Mirsada Delić.

Kolektivnoj dženazi prisustvovaće i Zmago Horvat iz Slovenije koji je bio učesnik ultramaratona Vukovar-Srebrenica.

“Ja sam drugi put i jedini sam učesnik ultramaratona iz Slovenije. Ponosan sam i velika mi je to čast. Na ovom putu i u Potočarima upoznao sam mnogo prijatelja i to je ono što vrijedi i to je put ka lijepoj budućnosti”, ističe Zmago Horvat.

U Srebrenicu i Potočare već je pristiglo desetak hiljada ljudi iz svijeta, a očekuje se dolazak 160 autobusa iz svih gradova Bosne i Hercegovine.

Skup će obezbjeđivati dovoljan broj policajaca iz oba bosanskohercegovačka entiteta te pripadnika sigurnosnih agencija.

Ekipe ljekara iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine biće u pripravnosti.

Za praćenje centralnog događaja – kolektivne dženaze, akreditovano je oko 250 novinara.

Ukopom u srijedu smiraj će pronaći 6.610 žrtava genocida
Ukopom u srijedu smiraj će pronaći 6.610 žrtava genocida

Zvanični program počinje u 11 sati i tom prilikom prisutnim će se obratiti nekoliko zvaničnika.

“Predviđeno je da u 11 sati započne komemoracija u krugu bivše Fabrike akumulatora. Predviđeno je da se obartim ja, kao predsjednik Organizacionog odbora, Klaus Zorn, njemački istražitelj, Elias Olufemi, sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Dunja Mijatović, predstavnica Vijeća Evrope, predstavnik Turske i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, rekao je Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora.

Kolektivna dženaza za 35 žrtava genocida klanjaće se u 13.20 sati.

Uz ovu kolektivnu dženazu, u Memorijalnom centru Potočari smiraj će pronaći 6.610 žrtava genocida.

RSE

Sadik Salimović / RSE
Autor 11.7.2018. u 09:10