Tužilaštvo BiH traži mjere pritvora za osumnjičenu za terorizam

RSE
Autor 13.5.2021. u 11:52

Tužilaštvo BiH traži mjere pritvora za osumnjičenu za terorizam

Foto: Zoran Grizelj/PIXSELL

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) predložilo je u četvrtak 13. maja mjeru pritvora za Senu Hamzabegović, osumnjičenu da je financirala i pomagala terorističke aktivnosti u Siriji i Iraku, odnosno militantne grupe u Siriji i Iraku, koje su Ujedinjeni narodi (UN) proglasili terorističkim.

Mjera pritvora, kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičene, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla počiniti novo krivično ili dovršiti započeto djelo.

Šezdesetjednogošišnja Sena Hamzabegović, koja ima državljanstvo BiH i Švicarske, uhapšena je 11. maja u Tuzli po povratku iz Švicarske.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata, u periodu od 2013. do 2018. godine, učestvovala u prikupljanju i pružanju financijske pomoći, za državljane BiH, koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka.

„Iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih formacija takozvanog “ISIL-a”, uključujući formacije “Jahbet Al Nusra”, „Al Nusrah Front” i drugim formacijama, a koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a, proglašene terorističkim organizacijama“, piše u saopštenju Tužilaštva BiH.

Istraga se provodi, kako je navedeno sa Dražvnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i domaćim i međunarodnim partnerskim institucijama.

Prikupljeni su dokazi da je Hamzabegović u nekoliko navrata, svome suprugu koji je bio visokopozicionirani pripadnik “ISIL-a” i koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, proslijeđivala novac, iako je znala, kako navode iz Tužilaštva, da će novac biti korišten za financiranje terorističkih skupina i njihovih aktivnosti.

Prema informacijama iz Tužilaštva, dokazi pokazuju da je osumnjičena, boravila na području Sirije, te je bila u kontaktu sa državljanima BiH na tom području i znala u koje svrhe se koristi novac koji je proslijeđivala.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora za Hamzabegović upućen je Sudu BiH, koji je zakazao ročište za četvrtak 13. maj povodom prijedloga Tužiteljstva BiH.

RSE

RSE
Autor 13.5.2021. u 11:52