Tužiteljstvo BiH: Podignuta optužnica za ratni zločin u Zvorniku

tačno.net
Autor 26.12.2017. u 12:17

Tužiteljstvo BiH: Podignuta optužnica za ratni zločin u Zvorniku

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za ratni zločin u Zvorniku. Optužnica se odnosi na ubojstvo četiri osobe bošnjačke nacionalnosti 1992. godine.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Dalibora Maksimovića zvanog Dačo, rođenog 1972. godine u Vlasenici.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik vojne jedinice teritorijalne obrane Milići, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da je optuženi, u mjestu Karakaj kod Zvornika, u objektu Standard naoružan automatskim oružjem, osobno i izravno, pucajući iz vatrenog oružja, ubio 4 civila bošnjačke nacionalnosti.

Tijela ubijenih civila bošnjačke nacionalnosti, pronađena su u masovnoj grobnici Kazanbašča, kod Zvornika, 2003. godine, te su nakon toga ekshumirana i identificirana.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Uz optužnicu se predlaže pozivanje 23 svjedoka i jednog stručnog vještaka, kojima će uz oko 50 dokaznih materijala, tužiteljstvo dokazivati krivnju optuženog.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine.

RSE

tačno.net
Autor 26.12.2017. u 12:17