“Tvornice straha – difamacija kao politička praksa”

tačno.net
Autor 5.12.2018. u 07:13

“Tvornice straha – difamacija kao politička praksa”

Tribinu Tvornice straha – difamacija kao politička praksa  održat će se u srijedu, 5. prosinca, u kinu Europa (dvorana Müller), Varšavska 3, s početkom u 20 sati, u sklopu 16. Human Rights Film Festivala, u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Suvremena javna komunikacija u Hrvatskoj i svijetu snažno je obilježena difamacijom odnosno blaćenjem neistomišljenika. Plasiranje izmišljenih priča ili pikanterija iz privatnog života s ciljem narušavanja ugleda osobe ili omalovažavanja cijelih društvenih skupina posebno je rašireno u virtualnom prostoru. Raširenost blaćenja u suvremenoj (virtualnoj) komunikaciji ilustriraju globalno popularne novotvorenice poput fake news ili internet troll; pojmovi koji su u kratko vrijeme ušli u svakodnevnu upotrebu širom svijeta. Fenomen difamacije je prepoznat, no pitanje je kako ga spriječiti, dok o posljedicama sveprisutnog blaćanja na političku kulturu i društvo u cjelini možemo tek nagađati.

Tribina u sklopu HRFF-a posvećena je fenomenu difamacije kao političke prakse. U razgovoru sa sugovornicima/ama želja nam je publici približiti fenomen difamacije iz tri različite (vremenske) perspektive. Uvodno, pozabavit ćemo se pitanjem usporedivosti suvremenog fenomena difamacije s ranijim razdobljima povijesti, odnosno pitanjem što difamaciju danas, gledanu kao političku praksu, razlikuje od politički motiviranog blaćenja u prijašnjim epohama. U nastavku tribine posvetit ćemo se pitanju tko politički profitira od difamacije te u kojoj mjeri difamacija zaista predstavlja ciljanu političku praksu. S našim gošćama i gostima porazgovarat ćemo i o posljedicama difamacije na komunikacijsku i političku kulturu odnosno na društvo u cjelini. Za kraj otvorit ćemo pitanje kako se boriti protiv difamacije s ciljem izgradnje boljeg i humanijeg društva.

Sudionici i sudionice tribine su:

Nina Čolović (Srpsko narodno vijeće)

Vesna Kesić (publicistkinja i aktivistkinja)

Dr. Martin Previšić (Odsjek za povijest, Filozofski fakultet u Zagrebu)

Marko Stričević (Hrvatska radio televizija)

Hrvoje Zovko (Hrvatsko novinarsko društvo)

Moderator tribine: Dr. Boris Stamenić (Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću)

tačno.net
Autor 5.12.2018. u 07:13