U ambijentu izazivanja stalnih kriza Izetbegović i Čović jedino mogu funkcinosati

tačno.net
Autor 30.4.2017. u 14:20

U ambijentu izazivanja stalnih kriza  Izetbegović i  Čović jedino mogu  funkcinosati

Političke kalkulacije, lični interesi sakriveni iza pojedinačnih nacionalnih interesa zamagljuju sliku o opštem interesu i dobrobiti svih građana u BiH. Na nacionalnim svađama i proizvodnji mržnje politička elita u BiH vlada još od 1990. godine. Međusobna optuživanja su ključ izbornog uspjeha za nacionaističke političke partije preko dvadeset godina. Izazivanje kriza i raznih afera je sve što naši političari znaju. Za njih građani postoje samo mjesec dana pred izbore.

Zar je moguće svakodnevno slušati i gledati oko sebe toliko laži, bahatosti, rasipništva i licemjerstva, i čega sve ne, i opet ne činiti ništa.

U takvom haotičnom ambijentu, ambijentu izazivanja stalnih kriza, Čović, Izetbegović i Dodik jedino mogu i funkcinosati. U svakoj normalnoj i iole pravnoj državi, ova trojica na izborima bez kvalitetnog programa ne bi imali šanse, a zbog svoje basnoslovno skupocijene imovine oni bi odavno bili predmet interesovanja tužilaštva. U Bosni i Hercegovini opet, ova trojka ima sve poluge vlasti i svako iz svojih ličnih interesa koči dalji napredak države.

Ako je ovaj zadnji njihov “sukob” unutar koalicije zaista stvaran, neka se onda to javno obznani i neka se raspišu vanredni izbori na kojima će građani odlučivati o novoj parlamentarnoj većini. No, umjesto toga, HDZ BiH javno najavljuje da će u proceduru uputiti izmjene Izbornog Zakona BiH po etničkom principu, dok istovremeno predlaže zakone o pomilovanju ratnih zločinaca osuđenih za genocid. SDA će zbog krize u vlastitim redovima možda i podržati ovakve selektivne prijedloge Zakona, dok se stranke iz Republike Srpske ponašaju indeferentno po svim pitanjima koja se odnose  na Federaciju BiH i BiH općenito. Ako već hoće da mijenjaju Izborni Zakon BiH, neka  promijene odredbe koje se odnose na raspisivanje vanrednih izbora, jer je taj dio Zakona potpuno nejasan.

Istovremeno iz BiH je otišlo preko 100.000 mladih ljudi za dvije godine, dok, broj nezaposlenih i dalje premašuje cifru od 450.000 ljudi.  Sa druge strane državni revizori utvrđuju gubitak od 1,6 milijardi KM u javnim nabavkama, dok se od korupcije za jedan cijeli mandat izgubi preko 5,5 milijardi KM. Sve su to ogromi problemi koje niko ne riješava i niko i ne pokušava da ih rješi. A kada neko i pokuša da nešto konkretno poduzme u vezi recimo novačanih donacija koje se broje u milijardama dolara dobijenih u ratu, sve krene uz veliku medijsku pompu, a zatim se ti “hrabri ljudi” razbježe iz komisija koje se bave tim pitanjem i to glavom bez obzira.

Prema našem mišljenju, jedino rješenje i izlaz iz ovakve situacije je upravo raspisivanje vanrednih izbora koji će riješiti krizu vlasti. U protivnom, imat ćemo sitaciju u kojoj će se većina na svim nivoima vlasti navlačiti, a političke stranke između sebe “nadmudrivati”, a u stvari samo trošiti vrijeme, i novac, opstruirati rad,  a sve tobože u interesu naroda i građana, reformi i evropskog puta BiH.

Zato pozivamo sve građanski orijentirane stranke da budu odgovorne i ozbiljne, da se ostave međusobnih razmjerica,  da se ujedine oko jednog zajedničkog cilja, a to je borba za opšti interes svih BiH građana, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.Time treba da dokažu da su drugačiji i da nikako nisu isti kao ovi koji su na vlasti. Nama je potrebna bosanska politika koja će imati jednak tretman i prema svim građanima i našim narodima. Kao i odgovorna vlast koja će se baviti svakodnevnim, životnim, egzistencijalnim pitanjima, a ne samo sama sobom i vlastitim dobitkom.

 

tačno.net
Autor 30.4.2017. u 14:20

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija